Az udvari oligarcha

Oroszországban korántsem életbiztosítás, ha egy oligarcha politikai ambíciókat táplál. Mihail Prohorovnak azonban aligha kell félnie attól, hogy Hodorkovszkij sorsára jut. Az oligarchában ugyanis láthatóan bízik a Kreml. Sőt, elemzők szerint egyenesen a hatalom biztatására kerül az Igaz Ügy (Pravoje Gyelo) párt élére. De miért is akar a Kreml mindenáron életet lehelni a tetszhalott liberális pártba? Milyen irányt vesz az Igaz Ügy? Erről beszélgettünk egy varsói konferencia szünetében a párt jelenlegi társelnökével, Georgij Bovttal.

Stier Gábor
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű helyzetben manapság a politikai elemzőből pártelnökké avanzsált Georgij Bovt. Lényegében kicsavarják ugyanis a kezéből kedvencét, amihez még jó képet is kell vágnia. Ha másért nem, hát azért, mert az eddig sok vizet nem kavart Igaz Ügy a hatalom és egy oligarcha jóvoltából kiléphet a fényre, s a decemberi választásokon bejuthat a dumába. – Elfogadom a párt átalakulását – mondja Bovt, ám hangjában érezhető a csalódottság.
Nem véletlenül, hiszen már most minden a párt leendő vezetőjéről, Mihail Prohorovról, a 18 milliárd dolláros vagyonával a Forbes rangsorában harmadik leggazdagabb orosz oligarcháról szól, aki – mint egy helyütt említette – hétévenként vált, így árult már farmert, volt bankelnök, vezette a világ egyik legnagyobb nikkelbányáját, most pedig a politikában próbálja ki magát. Nem kevesebbet ígér, mint hogy a második helyen viszi be az Igaz Ügyet a dumába.
Sokan mondják, hogy a hivatalos ellenzék maga is korrumpálódott, a rendszer része. – Prohorov nem kötődik a jelenlegi hatalomhoz, nem adósodott el az állam felé, nem függ a hitelektől, hiszen vagyonát még a válság előtt biztosította be azzal, hogy megszabadult befektetéseinek egy részétől. Ilyen értelemben éppoly független, mint bármely sikeres nyugati üzletember – védi meg leendő főnökét Bovt. Elemzőként azonban minden bizonnyal ő is tisztában van vele, hogy az „udvari oligarchák” a hatalom közelében egyengetik a biznisz útját, cserébe pedig különböző szívességeket tesznek. Prohorov például támogatja a Kreml-barát ifjúsági tábort, részt vesz az olcsó hibrid jármű, a leendő népautó kifejlesztésében, s ha kell, pártot vezet. – Prohorov nem a Kreml kreálmánya. Tudom, hogy akivel a pártelnökségről tárgyalt, nem tartozik sem az elnöki adminisztrációhoz, sem pedig a kormány apparátusához – védi ismét a mundér becsületét Bovt.
Mások eközben már azt találgatják, hogy az oligarcha vajon Medvegyev vagy Putyin embere. Többen az első verziót valószínűsítik, mondván, az Igaz Ügy élére a Kreml keres már jó ideje a pártot a dumába bevinni képes markáns vezetőt, aki majd a jelenlegi elnököt jelöli újabb ciklusra. – A párt a parlamenti választásokon a Kreml és a kormány közötti nézeteltéréseket igyekszik kihasználni.
– Egyébként is, nem hiszem, hogy Medvegyev harcba száll a Kremlért! – fogalmaz ezzel szemben Georgij Bovt, aki szerint az Igaz Ügy megtartja eddigi irányultságát, s inkább jobboldali, mint liberális ideológiával a középosztály pártjaként betöltheti a rendszerben jelenleg tátongó űrt. A társelnök nem ért egyet azokkal a bírálatokkal sem, miszerint az Igaz Ügy a biznisz pártjává válik.
Sokak szerint ezzel az attitűddel ma nem lehet a dumába jutni. De lehet, hogy nem is ez a lényeg. Prohorov eddigi meglehetősen liberális megnyilvánulásai ugyanis éppen a gyengélkedő hatalmi párthoz, az Egységes Oroszországhoz hajthatják a bizonytalanokat. Ha pedig mégis bejut az Igaz Ügy pártja, a Kreml azzal sem veszít semmit, maga a tény időlegesen megnyugtatja az egyre elégedetlenebb értelmiséget, ráadásul a párt felválthatja a hivatalos ellenzék szerepében az Igazságos Oroszországot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.