Ázsiától függ Európa

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvát siker. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, Horvátország csatlakozásával kapcsolatban pénteken „igen jó hírekkel” szolgál. Értesülések szerint ez azt jelenti, hogy Zágrábbal eredményesen zárják le a csatlakozási fejezeteket, és hogy Horvátország 2013 júliusában csatlakozhat az unióhoz. A 2005-ben megkezdődött tárgyalások kapcsán Horvátországnak elsősorban még a korrupció elleni harc és a háborús bűnök terén kellene a követelményeket teljesítenie. A csatlakozási fejezetek lezárása megtörténhet akár a magyar elnökség, akár a július 1-jén kezdődő és december 31-én véget érő lengyel elnökség idején. (L. I.)


Ázsia és Európa egymásrautaltságára fektették a hangsúlyt a Gödöllőn rendezett, tegnap véget ért Ázsia–Európa-találkozó (ASEM) résztvevői. Bármi történik Európában, azonnali, közvetlen hatással van az ázsiai gazdaságra, az ázsiai gazdaság látványos növekedése pedig jelentős szerepet játszott abban, hogy a recesszió következményeit Európában mérsékelni lehetett – utalt az egymásrautaltságra az értekezletet záró sajtótájékoztatón Martonyi János külügyminiszter. Az ASEM 10. külügyminiszteri találkozójának zárónyilatkozatából kiderül, hogy a résztvevők szükségesnek tartják az Ázsia és Európa közötti közlekedési vonalak fejlesztését, különösen a szárazföldön. Megállapodtak abban, hogy közösen kell fellépni a nem hagyományos biztonsági kihívások – a klímaváltozás, az élelmiszer- és energiabiztonság, valamint a kalózkodás – ellen. Martonyi János újságírói kérdésre válaszolva közölte, a tanácskozáson nem került szóba az IMF következő vezérigazgatójának kérdése, de ő Christine Lagarde francia pénzügyminisztert támogatja, hiszen alapjaiban kell megváltoztatni a pénzügyi felügyeleti rendszert, ebben Európának nagy tapasztalata van.
Az ASEM-találkozó előtt Martonyi János és ausztrál kollégája, Kevin Rudd megállapodott egy munkacsoport létrehozásáról, ennek feladata a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése lesz. A magyar külügyminiszter elmondta, a költségvetés remélhetőleg hamarosan lehetővé teszi a sydneyi magyar főkonzulátus újranyitását.
Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap udvariassági látogatáson fogadta a Sándor-palotában az ASEM-tanácskozás két résztvevőjét, Kim Szung Hvan dél-koreai és Mohamed Bolkiah brunei külügyminisztert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.