Belgrád uniós álmai

Magyarország erőteljesen támogatja Szerbia uniós csatlakozását. Ez volt a legfontosabb üzenete Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi belgrádi tárgyalásainak Mirko Cvetkovics szerb hivatali kollégájával és Borisz Tadics államfővel. A szerb vezetők köszönetet mondtak Magyarországnak ezért a támogatásért.

Sebestyén Imre
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Budapestnek és az Európai Uniónak is érdeke, hogy Szerbia mielőbb uniós tagország legyen, a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása után fontos lenne, hogy folytatódjon a Nyugat-Balkán integrációja. Ehhez Magyarország minden lehető támogatást megad. A magyar miniszterelnök azonban azt is nyíltan elmondta, hogy a hangulat az EU-ban most nemigen kedvez a bővítésnek.
A megbeszélések másik fontos témája a gazdasági kapcsolatok erősítése volt. Egyetértettek ugyanis abban, hogy a jó politikai viszony erre lehetőséget kínál, s Orbán Viktor szavai szerint kár lenne nem kihasználni. A Borisz Tadiccsal folytatott tárgyalásokon szóba került a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének szükségessége is; a két fél számba veszi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket.
A belgrádi megbeszélések napirendjén szerepelt Belgrád és Pristina párbeszéde is. Mirko Cvetkovics ismertette Orbánnal a Brüszszelben zajló tárgyalások részleteit. A szerb kormányfő a tárgyalások utáni sajtóértekezleten is elmondta, hogy eddig Koszovót nem hozták fel feltételként, amikor Szerbia uniós csatlakozási folyamatáról volt szó. Orbán Viktor e kérdéskörrel kapcsolatban kijelentette, nem kell kívülről nyomást gyakorolni Szerbiára, hanem tárgyalások útján kell megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást, amely nem akadályozza Szerbia uniós csatlakozását. Kifejezte meggyőződését, hogy el is jutnak egy ilyen megoldáshoz, mert az a jó megoldás, amely nem kívülről, hanem belülről jön. Magyarország nem kíván beleszólni, Belgrád hogyan szeretné rendezni e kérdést.
Megkerülhetetlen témája volt a magyar–szerb csúcsnak a kisebbségek helyzete. A magyar miniszterelnök köszönetet mondott azért – mint fogalmazott –, hogy „korrekt módon bánnak a magyar kisebbséggel”, s elismeréssel szólt arról is, hogy biztosítják a felálló nemzeti tanácsok számára a működési, intézményi kereteket. Ugyanakkor ígéretet tett rá – s erről a szerbiai sajtó mint adósságról már korábban is írt –, hogy még az idén rendezik a magyarországi szerb kisebbség parlamenti képviseletének kérdését. Orbán és Cvetkovics a sajtóértekezlet után bemutatta a Liszt Ferenc-emlékév alkalmából közösen kibocsátott bélyeget.
Orbán Viktor ma Szarajevóban, holnap pedig Pozsonyban tesz egynapos látogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.