Berlusconi nagyvárosi kudarcai

Hírösszefoglaló
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baloldali sikert vetítettek előre az exit poll felmérések és az első részeredmények az olasz helyhatósági választások második fordulójában. Tegnap a szavazóurnák zárása után közzétett előrejelzések szerint mind Milánóban, mind Nápolyban vereséget szenvedett Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja, a Szabadság Népe (PDL).
A lombard nagyvárosban a balközép pártszövetség jelöltje, Giuliano Pisapia 53,5 százalékkal lett első, megelőzve a PDL által támogatott eddigi polgármestert, Letizia Morattit (46,5 százalék). A 1251 szavazókörzet közül már 998-ban összeszámlált szavazatok részeredményei szerint az arány még határozottabb: ennek alapján Pisapia 55,1 százalékkal vezet a 44,9 százalékon álló Moratti előtt.
Nápolyban szintén a balközép szövetség polgármesterjelöltje, Luigi De Magistris állt nyerésre (54,5 százalék) jobboldali riválisával, Gianni Lettierivel (45,5 százalék) szemben az exit poll szerint.
Kora este balközép jelöltek vezettek Cagliariban, Triesztben, Novarában, Grossetóban, míg a jobbközép Varesében és Cosencában áll az élen.
Az 1300 települést és 11 régiót érintő helyhatósági és regionális választásokat Berlusconi kormánya szempontjából országos erőpróbává nyilvánította, miután a május 15–16-án rendezett első fordulóban érzékeny veszteségek érték. Bolognában és Torinóban a baloldal már az első fordulóban győzött 50,5, illetve 56,6 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.