Bill Gates Afrika kapujában

Hírösszefoglaló
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleméynben szólította fel a Microsoft alapítója a napokban a világ gazdagabb felét arra, hogy járuljon hozzá az afrikai mezőgazdaság fejlesztéséhez, s ezzel globális szinten szorítsák vissza az éhezést. Mint írta, a szegény országok helyzete kritikus, az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, és ezzel együtt romlik az élelmezésbiztonság. A fejlődő országok mezőgazdaságának fejlesztése a Bill & Melinda Gates alapítvány fő célkitűzése, amely ez idáig megközelítőleg 1,7 milliárd dollárt költöttk ilyen jellegű beruházásokra. A multimilliárdos amerikai üzletember szerint az afrikai országok termelékenysége megháromszorozható.
A közleménnyel kapcsolatban az AFP nemzetközi hírügynökség rámutatott: a Gateshez és a Rockefeller családhoz köthető alapítványok több milliárd dollárat fektettek be abba, hogy elterjesszék Afrikában a különböző génmanipulált növényeket (GMO). A Capital.ro gazdasági hírportál viszont arra mutatott rá, hogy ezek a befektetések jelenleg nem hoznak komoly profitot, vagyis e tevékenységben elképzelhető, hogy kivételesen nem csak az üzleti ráció dominál.
Mindenesetre érdekes, hogy a Bill & Melinda Gates alapítvány több munkatársa a GMO növényeket kifejlesztő Monsanto és Syngenta cégtől igazolt át, és az is jelzésértékű, hogy sok afrikai vezető inkább nem kérne a GMO-t terjesztő segítségből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.