Bizakodók az állampolgárok

Tízből nyolcan helyeslik, ha az állam a tartósan munkanélkülieket állami beruházásokon közmunkára kötelezi – áll a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz részére készített legfrissebb felmérésében.

MN-összeállítás
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutató intézet elemzése arra is rámutatott, ma a magyarok 54 százaléka optimista a jövő évvel kapcsolatban. A megkérdezettek 54 százaléka azt is helyesli, hogy a korkedvezményes nyugdíjellátást élvező rendőröket munkába állásra kötelezi a kormány. A kormányváltás előtt egyébként még minden második megkérdezett gazdasági hanyatlást prognosztizált a következő év távlatában, de az országgyűlési választások után megfordult a trend, s a súlyos társadalmi válság helyére bizalom került – áll a legfrissebb felmérésben. Kiderült az is, hogy az összes megkérdezett 66 százaléka szerint növelni kell az állami vagyon arányát Magyarországon, ezért szintén hasonlóan magas támogatottság övezi (60 százalék tartja jó döntésnek) a Mol-részvénypakett visszavásárlását.
A közmunkára kötelezés támogatásának kérdésében nincs szignifikáns különbség korcsoportok, településtípus és pártszimpátia szerint.

*

Ha a gazdasági aktivitás szerint vizsgálják a válaszadók véleményét, az aktív keresők és a rokkantnyugdíjasok 83-84 százaléka támogatja a közmunkaprogramokat, a segély helyett munkát kormányzati irányt a munkanélküliek 78 százaléka is jogosnak véli.
A rendvédelmi dolgozókat érintően a megkérdezettek 54 százaléka helyesli, hogy a 65 év alatti, korkedvezményes nyugdíjellátást élvező rendőröket munkába állásra kötelezi a kormány. Helytelennek 39 százalék találta az intézkedést, s – ahogy ábránkon NT, NV jelöléssel is szerepel – hét százalék nem tudott vagy nem kívánt véleményt nyilvánítani.
Az egészségügyben az egyik legnagyobb kihívás az orvosok elvándorlása. Az összes megkérdezett 63 százaléka egyetértett azzal, hogy az országot elhagyó orvosoknak meg kell téríteniük az állam által finanszírozott képzésük árát. A kérdésben leginkább az ellátásukat féltő idősebb korosztályok, s az orvoshiánnyal küszködő, kisebb településeken élők növelnék az orvosi kar fenyegetettségét.
A Nézőpont elemzése szerint az elmúlt hónapban nem változott jelentősen a pártok szimpatizánsainak köre. A munkaalapú kormányzás támogatottsága és a pozitív gazdasági várakozások miatt a most vasárnapi választási részvételt biztosra ígérők között a Fidesz–KDNP a szavazatok 59 százalékát szerezné meg. A kormányzati alternatíva szerepét nem találó ellenzéki pártok közül az MSZP 16, az LMP 12, a Jobbik pedig 11 százalékra számíthatna – írta a Nézőpont. A felmérést ezer fő véletlenszerű kiválasztásával, telefonon készítették június 6. és 9. között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.