Bizonytalan Merkel jövője

Stefan Lázár
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz időszak vár a német kancellárra. Angela Merkel kénytelen szembenézni a választási rekordév eddigi eredményeivel, a kereszténydemokraták gyengélkedésével, valamint a Zöldek előretörésével. Az egykori politikai törpe lendületesen éli bele magát az óriás szerepébe, rajzolja át a köztársaság párttérképének erőviszonyait és teszi máris bizonytalanná a 2013-ban sorra kerülő parlamenti választás kilátásait.
Az új helyzet senkit sem érint érzékenyebben, mint a CDU-elnök Angela Merkelt, akinek egyre inkább számolnia kell azzal, hogy az ellenzék egyenrangú jelöltjével találja szemben magát. A CDU bástyájának számító Baden-Württemberg elvesztése után, a Stuttgartban első alkalommal miniszterelnököt állító Zöldek magabiztossága további álmatlan éjszakákat okoz a kancellár asszonynak. Az ökológiai párt kulisszái mögött olyan személy húzódik meg, aki egyszer már bizonyította adottságait: Joschka Fischer. A Gerhard Schröder (SPD) vezette vörös-zöld kabinet hatvanhárom éves volt külügyminisztere visszavonult ugyan az aktív politikától, de reális kancellári esélyek láttán elképzelhető, hogy eleget tenne a Zöldek hívó szavának.
A szociáldemokraták helyzete bonyolultabb. Az SPD kancellárjelöltségére jelenleg két személy pályázhatna jó eséllyel, Frank-Walter Steinmeier, a nagykoalíció volt külügyminisztere és annak pénzügyminisztere, Peer Steinbrück. Mivel azonban a párton belül meggyőződés, hogy a kancellárnak egyben pártelnöknek is kell lennie, nem kizárt, hogy az SPD-t vezető Sigmar Gabriel is pályázni fog.
A CDU-val közösen kormányzó liberálisok nyomasztó mélyrepülése új irányvonal kidolgozására kényszeríti a kereszténydemokratákat. Nem vált be Merkel számítása, hogy az atomenergiától való szakítással sikerül jó pontokat szereznie. Külpolitikailag azt hányják a szemére, hogy jelentős nemzetközi hivatalokat nem tud betölteni német vezetőkkel, holott Németország az EU legjelentősebb pénzforrása. Pártja több vezető személyisége szerint szükséges lenne, hogy a novemberi pártkongresszuson a CDU a dolgozó réteg szociális helyzetének javítását, a polgárokhoz való közeledést, a nagyvárosok választóinak visszahódítását szolgáló, új stratégiáról gondoskodjon és elhatárolódjon Merkel kijelentésétől, aki nemrég agyrémnek nevezte a Zöldekkel kötendő szövetséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.