Biztonságban a betétek

Nem igaz, hogy a kormány be akarja fagyasztani a kétmillió forintnál nagyobb bankbetéteket. A pánikkeltőket keresi a rendőrség.<br />

Csécsi László
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rémhír margójára. Vajon egy e-mailben terjesztett rémhír esetében lehet suttogó propagandáról beszélni? A lényeg nem a terminológia vagy a módszer, hanem az örök motiváció: az aljasság, a károkozás és/vagy haszonszerzés szándéka, a lelketlen felelőtlenség. Egyesek már az abszurd, az államadósságot dagasztó magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetésekor célozgattak arra, hogy innentől az állampolgárok banki megtakarításai sincsenek biztonságban. A tegnap e-mailben terjedő híresztelésre – államosítják a kétmillió forint feletti bankbetéteket – aztán a kormányzati kommunikációnak is reagálnia kellett, ami semmiképpen sem aránytalan lépés, elég, ha csak a nagy Postabank-pánikot idézzük fel. Mint írásunk mellett látható, az akcióból a Népszabadság internetes kiadása is kivette a részét egy röpke időre, mielőtt maga is rémhírré nem minősítette saját, igazán figyelemfelkeltő híradását. A konstruktív ellenzékiség álcája lehullott egy pillanatra, s felvillant a frusztrált, kormányellenes hazai baloldal, az új alkotmányos rendszer ellenfeleinek igazi arca. A kormány háborút vív az államadósság és a munkanélküliség ellen. Mások pedig – most éppen a bankrendszeren keresztül – a kormány ellen. Itthon és külföldön, tekintet nélkül a veszteségekre. A mások veszteségeire. (Sz. Sz.)


Elektronikus levélben terjesztett rémhírrel akarták megroppantani ismeretlenek a magyar bankrendszert. Az e-mailben az állt, hogy a kormány befagyasztja a kétmillió forintnál nagyobb összeget tartalmazó bankbetéteket az Európai Bizottság Magyarország ellen várható valamiféle intézkedése miatt. – A hír nem igaz, a betétek biztonságban vannak – közölte tegnap Nagy Anna kormányszóvivő és Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hitelintézeti törvény szavatolja a betétesek védelmét. A magyarországi betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) immár 100 ezer euró – jelenlegi árfolyamon több mint 26,6 millió forint – összegig vállalja betétesenként az esetlegesen tönkrement hitelintézetben tartott megtakarítások kifizetését. Emlékezetes: az OBA – amelynek vagyona 2011 elején meghaladta a 90 milliárd forintot – legutóbb éppen idén tavasszal teljesített kifizetést befagyott takarékszövetkezeti betétek után.
A PSZÁF tiltott piacbefolyásolás gyanújával vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt, egyúttal egyéb hatóságokkal is fölvette a kapcsolatot az ügy kapcsán. Nagy Anna közölte: eddig két személy került a hatóságok látókörébe. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a rémhírterjesztés többeknek érdekében állhatott, akár gazdasági haszonszerzés is lehetett a cél. A pánikkeltéssel azok jártak volna jól, akik a hazai bankpapírok esésére játszanak, mivel abban az esetben, ha az ügyfelek bedőlnek a hírnek, és megrohanják a bankokat, azok árfolyama összeroppanhat a tőzsdén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.