Biztonságos a magyar zöldség

Hazánkban továbbra sincs a német járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés – közölte tegnap az ÁNTSZ. A magyar zöldségek és gyümölcsök mindenfajta fertőzéstől mentesek. Németországban a tejterméket és a húst is vizsgálják a kórokozó után kutatva.

Vigh Dániel
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses kór miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak – közölte a helyettes országos tiszti főorvos tegnapi sajtótájékoztatóján. Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált harmincöt minta mindegyike negatív lett – mondta Szabó Enikő.
Az eddigi adatok alapján ez egy úgynevezett egyepizódos járvány: a fertőződések és a súlyos megbetegedések száma május 22-ig növekedett, utána viszont csökkenni kezdett, és május 30-a óta nem jelentettek új esetet Németországban – mondta Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője. A kór eddig tizennyolc halálos áldozatot követelt, és több mint 2500 megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az áldozatok száma tovább növekedhet, mert a fertőzött személyek közül körülbelül ötszázan súlyos állapotban vannak.
A magyar zöldségek és gyümölcsök mindenfajta fertőzéstől mentesek, jó minőségűek, fogyasztásuk veszélytelen, ezért a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) arra kéri a magyar áruházláncokat, kiskereskedőket, hogy megrendeléseikkel segítsék a hazai termékek eljuttatását a fogyasztókhoz. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter magyar kígyóuborkát vásárolt és kóstolt tegnap a Központi Vásárcsarnokban, ahol a járvány miatt a zöldség-gyümölcs piaci helyzetéről tájékozódott.
Kész összehívni az Európai Unió magyar elnöksége a tagországok mezőgazdasági minisztereinek rendkívüli találkozóját, hogy elemezzék a németországi hasmenéses járványnak a zöldség- és gyümölcságazatra tett hatását, amennyiben elegendő anyag és elemzés áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy a témáról érdemben, mélységében lehessen tárgyalni – közölte Hajdú Márton, az elnökség egyik szóvivője a távirati irodával tegnap.
A különleges bélbaktérium terjedésével kapcsolatban, azaz a fertőzés terjesztőforrását illetően továbbra is teljes a tanácstalanság. A münsteri egyetemen immár más élelmiszereket, tejtermékeket, valamint húsfajtákat – elsősorban marhahúst –, továbbá különböző gyümölcsfajtákat is teszteltek – tudta meg a távirati iroda. Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos közölte tegnap a feltételeket, amelyek teljesülése esetén Oroszország feloldja az Európából származó zöldségek importjára vonatkozó tilalmat. Ezek közé sorolta a kórokozó és a járvány okainak azonosítását, a fertőzés terjedési módjának, a járvány eredetének pontos tisztázását.
Visszautasította a német magatartást ért spanyol bírálatokat Angela Merkel – jelentette a távirati iroda. A kancellár telefonon beszélt az éles bírálatot kimondó José Luis Zapatero spanyol kormányfővel, és kifejtette: az illetékes hatóságok a kötelességüket teljesítették, amikor a fogyasztók védelmében az állampolgárokat, illetve az Európai Uniót tájékoztatták a járvány terjedésének lehetséges forrásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.