Bodó Sándor: Gyökeres változások kellenek

Győzelme esetére elődje Sárrét felemelkedését célzó erőfeszítéseinek folytatását ígéri Bodó Sándor, a Fidesz parlamenti képviselőjelöltje. A Püspökladány központú hajdú-bihari választókerületben Arnóth Sándor tragikus halála miatt vasárnap országgyűlési képviselőt és polgármestert is választanak.

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodó Sándor 1963-ban Püspökladányban született. Az érettségit, majd első, tanítói diplomáját Debrecenben szerezte. A testnevelés szak elvégzése után szaktanárként dolgozott, amihez közoktatás-szervezői diplomát is szerzett. 2006-tól 2011-ig polgármester Sárrétudvariban. Rácz Róbert kormánymegbízotti kinevezése után a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökévé választották. A Fidesznek 1995 óta tagja. Nős, felesége pedagógus, két gyermeke van.


Számos beruházással gazdagodott Sárrét az elmúlt években, javult az egészségügyi ellátás, megindult a Szajol–Szolnok–Püspökladány vasútvonal felújítása. A legnagyobb gondon, a munkanélküliségen azonban érdemben nem sikerült változtatni – legalábbis ezt hangsúlyozza az ön jobbikos ellenfele, Rigán István. Mit tenne azért, hogy érzékelhető legyen a javulás?
– Ez egy hagyományos alföldi térség, ahol évtizedekig a cukorrépa-előállítás, készcukor-gyártás volt a gazdaság hajtóereje. Ám a szocialista kormány rossz gazdaságpolitikája következtében a kabai cukorgyár áldozatul esett az unió elhibázott cukorreformjának, aminek a térség gazdaságára, a munkahelyek számának alakulására egyaránt tragikus hatása volt. Természetesen nem adhatjuk fel, hogy az ingatlanra megfelelő befektetőt találjunk, s olyan tevékenység beindítását ösztönözzük, amelynek eredményeként újra piacképes termékeket, szolgáltatásokat lehet produkálni az ipari parkot is magában foglaló területen.
– Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter épp Kabán jelentette be néhány hete, hogy kétezer tonna állami cukorkészletet szabadítanak fel a magas árak letörése érdekében, illetve a cukorkvóta 2014-ben esedékes felülvizsgálatakor megpróbálják termelési lehetőségünket bővíteni. Lehet ebből haszna Kabának?
– Nem zárható ki, de ehhez gyökeres változások kellenek, mert a cukorgyár 2006-os bezárásakor húszéves kapacitáskivonást vállalt a tulajdonos. Ezért nemcsak cukorban, de gyógyhatású készítmények vagy megújuló energia előállításában is gondolkodunk.
– Kaba környékén jó minőségű földek vannak. Ezekből vett bérbe öt hónapra ezer hektárt néhány környékbeli nagyobb gazda. Ezt az ön szocialista ellenfele, Bangóné Borbély Ildikó és az MSZP elnöke is kritizálta, mondván, Fidesz közeli gazdálkodók, köztük az ön egyik barátja, Örvendi László hajdúszoboszlói gazdaköri elnök rúghattak csak labdába. Ez szerintük azt bizonyítja, hogy a kormánypárt vizet prédikál és bort iszik.
– Bangóné Borbély Ildikó sokkal bölcsebben tenné, ha nem azzal foglalkozna, hogy ellenfele ismerőse mit csinál, hanem saját háza előtt sepregetne. Jelenleg ugyanis két, általa vezetőként jegyzett Leader-szervezet gazdálkodását is vizsgálják a bűnügyi szervek. De ha már a földről beszélnek, sajnálatos, hogy elfelejtik megemlíteni, az ominózus területet tíz évig nem helyiek bérelhették, hanem egy budapesti cég. A földbérbeadás egyébként csak őszig szól, akkor árverésen hirdetjük meg a területet azzal a szándékkal, hogy fiatal gazdákat hozzunk helyzetbe.
– Polgármesteri és közgyűlési elnöki tapasztalataiból mit ültetne át képviselői munkájába?
– Az infrastruktúra fejlesztésére és a közösségépítésre településvezetőként is nagy hangsúlyt helyeztem, s a jövőben is így kívánok cselekedni. Az egészségesivóvíz-program, a püspökladányi térségi járóbeteg-központ fejlesztése, a közbiztonság javítása, a vízelvezető hálózat felújítása, a Sárrét elképesztően elhanyagolt úthálózatának rendbetétele, s természetesen a munkahelyteremtés a legfontosabb feladatok között szerepel. Elengedhetetlen a közösséget megmozgató, öszszetartozást erősítő kulturális-hagyományőrző rendezvények tradíciójának folytatása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.