Bolgárokon túl, németeken innen

Munkatársunktól
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott megnyerte korábbi három meccsét, a bolgár egy-egy győzelemmel és vereséggel állt, mégis döntőnek beillő mérkőzést játszott tegnap a két csapat a Sopronban zajló női kosárlabda Eb-pótselejtezőn. Hogy ez miként lehet? A bolgárok az első helyre esélytelen finnektől kaptak ki, ma pedig még játszanak a hollandokkal, tehát pontszámban még befoghatták, s tegnapi sikerük esetén az egymás elleni eredménynyel meg is előzhették a mieinket. Ez felesleges aggodalmaskodásnak tűnhetett, ám tavaly nyáron az Eb-selejtezőben is egy csoportban voltunk a bolgárokkal, s mindkétszer kikaptunk tőlük.
Ellenfelünk játéka Donneka Hodgesra és Jaklin Zlatanovára épül. A honosított Hodges Louisianában látta meg napvilágot; az Egyesült Államokban csupán egy a sok jó játékos közül, Európában klasszis, Bulgáriában pedig ő a numero egy. Tegnap is elsősorban vele gyűlt meg Fegyvernekyék baja, 23 pontig jutott. A magyarok a kiegyensúlyozott csapatjátékukban bízhattak. Horti szerezte az első pontokat, mégsem kezdődött jól számunkra a meccs. Honti Kata a 2. perc végén megsérült, s bár kötéssel a bal vádliján még megpróbálkozott a játékkal, könnyekkel küszködve be kellett látnia, hogy nem megy. Szerencsére a helyére beállt Raksányi rögvest egy triplával nyitott, majd bevert egy duplát is, s az Ukrajna ellen pont nélkül maradt Vajda Anna is termelte a pontokat, Fegyverneky Zsófia pedig szokásos jó játékát hozta. Az 1. negyedben 25-20-as vezetést szereztek a magyarok, aztán három percen át nem találtak be a gyűrűbe, a bolgárok fordítottak 26-25-re, s félidőben is csak egypontos hazai vezetést (34-33) jegyezhettünk fel.
A harmadik tíz percben a biztonságot jelentő tízpontos előnyt is elérték a mieink 57-47-nél, ám az utolsó negyed már csak hatpontosról, 57-51-ről kezdődött. Másodszorra is sikerült elhúzni, a magyar válogatott végeredményben 71-57-re nyert, s százszázalékosan lett tornagyőztes. Tegnap az is eldőlt, hogy vasárnap és jövő szerdán Németországgal kell oda-visszavágós párharcot sikerrel megvívnia az Európa-bajnoki részvételért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.