Börtön járhat a táppénzcsalásért is

Lapzárta után szavazott a parlament a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról, amellyel az úgynevezett költségvetési és táppénzcsalást szankcionálnák. Napirenden volt július 22-nek a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánítása is. Megkezdődött az általános vitája annak a határozati javaslatnak, amellyel az Országgyűlés hozzájárulását adja a Mol-pakett megvásárlásához.

Török László
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypártok, a Jobbik igen, az MSZP ellenszavazataival, az LMP tartózkodásával döntöttek a képviselők a büntető törvénykönyv módosításáról, amelynek nyomán börtönbüntetést kaphat az, aki költségvetési vagy táppénzcsalást követ el. A törvény szerint aki a társadalombiztosítási ellátás (nyugdíj és táppénz) vagy az államháztartás alrendszereiből mások tévedésbe ejtésével szerez pénzbeli vagy természetbeni juttatást, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Nem minősül bűncselekménynek, ha a visszaélést húszezer forintot meg nem haladó kárt okozva követik el. Ez a határösszeg a költségvetési csalás esetében százezer forint.
Költségvetési csalásnak minősül, ha valaki más tévedésbe ejtésével szerez kedvezményeket a költségvetésbe történő befizetési kötelezettségével összefüggésben, illetve ha költségvetésből származó pénzeket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel. A költségvetési csalás esetében a büntetési tétel akár a tíz évet is elérheti, ha a nagy értékű csalást bűnszövetségben és üzletszerűen követik el. Mindkét cselekmény esetében korlátlanul enyhíthető az elkövető büntetése, ha az általa okozott kárt a vádirat benyújtásáig megtérítik.
A parlament támogatta az államfő jogállásáról és javadalmazásáról, a Magyar Művészeti Akadémiáról és a közfoglalkoztatásról szóló törvények sürgős tárgysorozatba vételét is. Utóbbi jogszabálytervezet felső határt szabna a családok által igénybe vehető pénzbeli ellátások összegének. A törvényjavaslat szerint nem lehetne jogosult a támogatásra az, aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban, vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára a törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget. Lapzárta után kezdődött meg az általános vitája annak a javaslatnak, amelyben a Ház hozzájárulását adja a 21,2 százalékos Mol-pakett megvásárlásához. Lapzárta után határoztak arról, hogy a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánítsák. A határozathozatalok között szerepelt az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló országgyűlési határozat módosítása is. Zárószavazás volt a személyi jövedelemadóról szóló, valamint az államháztartásról szóló törvények módosításáról. Az utóbbi javaslat szerint adómentes az az alkalmanként 500 forintot meg nem haladó ösztöndíj, amit szociálisan rászoruló diákok kaphatnak szabadidősport-tevékenységük támogatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.