Bosszút áll a szíriai hadsereg

Hírösszefoglaló
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai műveletet kezdett a szíriai hadsereg tegnap kora reggel a lázongó északnyugati Dzsiszr-es-Sugúr városban és környékén, ahol a hatóságok szerint mintegy 120 katonát és rendőrt öltek meg fegyveres csoportok néhány napja. Beszámolók szerint a csapatok legalább 28 embert megöltek az akció kezdetekor. A szíriai állami televízió tudósítása szerint a hadsereg egységei megkezdték feladatuk teljesítését, hogy ellenőrzésük alá vonják a Dzsiszr-es-Sugúrral szomszédos falvakat, és őrizetbe vegyék a fegyveres csoportok tagjait. Kormányzati sajtóértesülések szerint akár kétezer fegyveres tartózkodhat a térségben.
A lázadó fegyveresek elmondása szerint a török határ közelében fekvő, mintegy 50 ezres város lakóinak többsége a héten már elmenekült – sokan közülük Törökországba – a hadsereg nagyszabású akciójától tartva. A török kormányfő barbárságnak minősítette a szíriai hatóságok lesújtását a tüntetőkre. Recep Tayyip Erdogan kellemetlennek nevezett egyes, Szíriából jövő képeket, és utalt arra, hogy Törökország támogatna egy Szíria elleni ENSZ BT-határozatot.
Oroszország, Kína és más tagállamok határozott ellenállásába ütközött az ENSZ Biztonsági Tanácsában az a négy európai uniós ország által benyújtott határozattervezet, amely elítélné Szíriát a tüntetőkkel szembeni brutális kormányzati fellépés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.