Botrányt okozott a demokrata képviselő

Zord Gábor László
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly kötött házassága nem akadályozta meg Anthony Weinert – aki New York egyik képviselőjeként ül ott a törvényhozás alsóházában – abban, hogy a Twitteren folytassa könnyed flörtöléseit nőismerőseivel. Egy ilyen virtuális érintkezés sült el rosszul, amikor a honatya nem direkt – csak a címzett által olvasható – üzenetként küldte el deréktáji fényképét, hanem „nyílt adásban”. A politikus először azzal védekezett, hogy valaki feltörte az internetes fiókját, később azonban beismerte, ezt azért állította, mert tette miatt bepánikolt. Weiner hétfőn nyilvánosan bocsánatot kért, de leszögezte, hogy nem mond le.
Az ügy rögvest vezető hírré emelkedett az amerikai és nyugat-európai médiában. A laza erkölcsök és a hazugság olyan súlyú kérdések, amelyek megkérdőjelezik egy választott tisztségviselő alkalmasságát, hogy méltó-e posztja betöltésére. S ezzel nemcsak a demokratákat úton-útfélen támadó republikánusok értenek egyet, hanem sok demokrata is, akik kezdetben Weiner védelmére keltek, „jobboldali rágalmazást és lejárató kampányt” sejtve. Bár az ehhez hasonló esetek nemcsak az amerikai politika bal-oldalát érintették az elmúlt másfél évtizedben, Bill Clinton viszonya Monica Lewinsky fehér házi gyakornokkal, majd az azt követő impeachment-eljárás örökre belevésődött a demokraták politikai identitásába. A jobboldal ilyen ügyekben ezért mindig magas lóról beszélhet, még akkor is, ha politikusaik botrányai – legutóbb Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó beismerése házasságon kívül gyermekéről – megtépázták az ő nimbuszukat is.
Weiner sorsa sem tekinthető eldöntöttnek, mivel a 2012-es újraválasztásra készülő Barack Obama elnöknek érdekében állhat példát statuálni saját pártja soraiban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.