Bravúros túszszabadítás Thaiföldön

Vér nélkül sikerült Thaiföldön egy magyar fiatalembert kiszabadítania a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak. A huszonhat éves túszt hét nap után engedték el az emberrablók, akikkel körülbelül egy hétig magyar nyelven folytak a tárgyalások.

Győr Ágnes
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült kiszabadítania egy Thaiföldön elrabolt magyar fiatalembert a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársainak – hangzott el a két szervezet vezetőjének tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A 26 éves férfi – akit május 31-én hajnalban raboltak el – Pattaya helyiek által lakott részén élt, és kint folytatta tanulmányait. A magyarul beszélő emberrablók áldozatuk Magyarországon élő szüleivel vették fel a kapcsolatot, s eleinte százezer eurót (körülbelül 26,5 millió forint) követeltek rokonuk szabadon bocsátásáért cserébe. Ragaszkodtak ahhoz, hogy a szülők maguk szállítsák személyesen Thaiföldre az összeget, s közölték, ha nem kapják meg a pénzt, túszukat megcsonkítják. Megtiltották, hogy a szülők a rendőrséghez forduljanak, ennek ellenére ők a hatóságok segítségét kérték. Az emberrablási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdte meg a nyomozást, s a TEK szakemberekből álló csoportja – amelyben többek között pszichológus, túsztárgyaló és műveleti szakember is helyet kapott – 24 órán belül Thaiföldre érkezett. Az NNI értesítette a helyi hatóságokat, és az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette. Miután a helyszínen sikerült felvenniük a kapcsolatot az emberrablókkal, megkezdődött a napokon át, többnyire magyar nyelven zajló tárgyalássorozat.
A követelt összege nagysága időközben többször is változott. Volt, hogy 100 ezer euróról szóltak a követeléseik, később irreálisan magas összegek is felvetődtek. Végül a „bravúros tárgyalástechnikának” köszönhetően véráldozat és pénzfizetés nélkül sikerült kiszabadítani a fiatalembert, akit a napokban hoznak haza – közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója. A fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, annyit azonban elárult, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül – az elrablása után egy héttel – elengedték a túszukat.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Thaiföldön sokan élnek illegalitásban azok közül a magyarok közül, akik a hazai igazságszolgáltatás elől menekültek külföldre. Az eddigi információk szerint az elrabolt fiatalember thaiföldi ismeretségi körébe tartoztak olyan bűnözők, akik ott próbáltak elrejtőzni a hatóságok elől. Nem vetődött fel azonban annak a gyanúja, hogy a túsz életvitele miatt került az adott helyzetbe – válaszolta Csizner Zoltán ezredes, az NNI igazgatója egy újságírói kérdésre. A kiszabadított fiatalemberre és szüleire jelenleg a TEK emberei vigyáznak, s várhatóan a napokban hazaszállítják őket. A túszejtőket egyelőre nem sikerült elfogni, a nyomozás tovább folyik az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.