Bruneiek özöne

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy százfős delegációval érkezett Budapestre a Brunei Szultánság, így a legkisebb államnak van a legnépesebb küldöttsége az Ázsia–Európa-találkozón (ASEM) részt vevő államok közül. Bruneihez hasonlóan Malajzia és Indonézia is mozlim ország, ezért a gödöllői szervezéskor figyelembe kellett venni a vallási sajátosságokat. Ennélfogva ők értelemszerűen nem kóstolják meg a magyar borokat és pálinkákat (már az is aggodalmat kelt körükben, ha olyan fénykép készül róluk, amikor az asztalukon vélhetően alkoholtartalmú ital van), de a disznóhústól is tartózkodnak. A marhahús szintén tilalmas, persze nem a mozlimoknak, hanem a hinduknak, a Budapestre érkező indiai küldöttség kedvéért ezért a gödöllői konyha most megkegyelmez a marháknak is. A menü főként halat és szárnyast tartalmaz.
A nemzetközi trendnek megfelelően Gödöllőn is van imaszoba a mozlim diplomaták számára. Ez a terem teljesen üres, csak imaszőnyegek vannak benne, valamint egy jelzés, amely Mekka irányát mutatja. A mozlimoknak naponta öt alkalommal kötelező a szent város irányába fordulva imádkozni, de csak akkor, ha erre lehetőségük nyílik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.