Búcsú a német szeméttől

Velkei Tamás
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balástyáról és Kistelekről eltűnik az ominózus német szemét – informálta lapunkat Koltainé Farkas Gabriella, a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás munkaszervezet vezetője. A közelmúltban lezárult pályáztatási folyamat során a régió huszonhat település – így a két említett – szemétlerakóját rekultiválják vagy szüntetik meg teljesen. A projekt 2,2 milliárd forintot igénylő forrását teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza.
A mentesítéssel 2012. december 31-ig kell végezni a két nyertes ajánlattevő cégnek, a debreceni AKSD Városgazdálkodási Kft.-nek és a Swietelsky Magyarország Kft.-nek.
A lerakók területein közel 15 ezer köbméter a szennyezett talaj, amelyet a mentesítés során majdnem 45 ezer köbméter szeméttel együtt elszállítanak. A rekultiváció részeként több mint tízezer folyóméter szikkasztóárkot, 97 talajvízszint-észlelő kutat építenek, 430 ezer négyzetmétert füvesítenek be, és 143 ezer négyzetméter véderdőt telepítenek.
A program szerint Bakson és Dócon teljesen megszüntetik a telepeket, a többi településen rekultiválják a területet, a helyszíneken átrostálva a hulladékot, amelyből a hasznosítható, leginkább szerves anyagokat helyben használják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.