Búcsú Kadhafitól?

A NATO líbiai katonai művelete eléri célját, közeledik Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmának vége – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentik Sarkozyt. Emberiesség elleni bűncselekmények vádjával feljelentést kíván tenni két francia sztárügyvéd Nicolas Sarkozy francia elnök ellen a líbiai bombázások miatt. Roland Dumas volt szocialista külügyminiszter és Jacques Verges, a terrorista Carlos vagy a néhai Szlobodan Milosevics szerb államfő korábbi védője jelenlétében a líbiai igazságügyi minisztérium egyik képviselője közölte: a két sztárügyvéd önként vállalta, hogy francia bíróságokon feljelentést tesz a NATO-bombázások áldozatainak hozzátartozói nevében. (MTI)


Rasmussen a NATO parlamenti közgyűlésének várnai ülésén kifejtette, hogy a szervezet műveletei elérik céljukat, sikerült jelentősen lerombolni azokat az eszközöket, amelyekkel a líbiai vezető népére támad. Ezelőtt nem sokkal tizenegy ember halt meg a NATO líbiai civil és katonai célpontok elleni támadásában a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő Zlítenben. A Jama hivatalos líbiai hírügynökség jelentése szerint az atlanti szövetség légitámadást hajtott végre al-Dzsafrában is, a líbiai televízió pedig a Tidzsiben, Dzsufrában és Bani Valídban végrehajtott NATO-légitámadásokról számolt be.
A politikai nyomás erősödését jelzi, hogy a G8-tagországok franciaországi találkozóján is kijelentették a világ vezető hatalmai, hogy Kadhafinak mennie kell, hasonlóképpen egyértelműen, mint most a NATO-főtitkár, aki elsőként ismerte el, hogy a támadássorozat célja a líbiai vezető megbuktatása. Némiképp óvatosabban fogalmazott Jacob Zuma dél-afrikai elnök, aki tegnap Tripoliba érkezett, hogy Kadhafival tárgyaljon. Zuma szóvivője szerint félrevezető az a kifejezés, hogy a líbiai elnök távozási stratégiájáról tárgyalnának, szerinte inkább az Afrikai Unió nevében jár el Zuma, arról beszélve, miként lehetne olyan politikai reformokat meghozni, amelyek véget vethetnének a válságnak.
A pánafrikai IPS hírügynökség elemzése rámutat, a líbiai kormány kezében van egy eddig nem sokat emlegetett ütőkártya, ez pedig a vízfegyver. Bengázi városába a föld alatt található készletekből szállítanak vizet, a csővezetékek nélkül a lázadók területén egyedül az adzsdábijai víztározóból tudnának ivóvizet nyerni, amely legfeljebb egy hónapra elég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.