Button: utolsóból első

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel nem fogható, hogy a jó marketingre amúgy kényesen ügyelő Forma–1 gépezetéből miért hiányzik egy fontos csavar, Bernie Ecclestone miért nem számol azzal, ami azért időnként előfordul: az adott futamon hirtelen leszakad az ég, és félbe kell szakítani a versenyt. Tudvalevő, hogy az F–1-es cirkuszszal mekkora slepp utazik – a versenyzőkkel papa, mama, barátnő, kutya, macska, ez alap –, vasárnap a Kanadai Nagydíjon Colin Farrell és Rihanna is feltűnt a montreali pályán, s ha a paddockban bárhol elhajítanunk egy abroncsot, az garantáltan fejbe kólint egy korábbi világbajnokot. A bokszutcában ott sertepertélnek a csapatfőnökök, mérnökök, így üres járat esetén semmi mást nem kellene tenni, csak beküldeni egy tévés stábot a potenciális interjúalanyok özönébe, és az adás máris meg van mentve. A vicc az, hogy operatőröket mindig be is küldenek, riportert viszont soha. Így az évad hetedik futamát vasárnap este itthonról követő két szerencsétlen RTL Klub-os kommentátor, kifogyva az okosságból, főműsorban kénytelen volt két órán (!) át szurkolni, hogy álljon már el az eső; és a földkerekség többi pontján is ilyen izzasztó helyzetben találták magukat a tudósítók. A televíziós képernyők előtt ülő és egyre inkább türelmüket vesztő milliókat azonban a 25. körben félbeszakított verseny folytatása bőségesen kárpótolta, mert végül az év messze legjobb, legizgalmasabb futamát láthattuk.
Jenson Button bevallása szerint élete legnagyobb győzelmét aratta, a 2009-es világbajnoknak ez volt a 10. diadala. A McLaren pilótája ütközött csapattársával, Lewis Hamiltonnal és Fernando Alonsóval (Ferrari) is, mindkettőjüket taccsra tette, kapott egy bokszutcai áthajtásos büntetést (a safety car mögött nem tartotta be a sebességkorlátozást), legtöbbször, ötször cserélt kereket. Háromszor kellett áthámoznia magát a mezőnyön, állt az utolsó helyen is, és a zárókörben előzte meg Sebastian Vettelt. Az idén már ötszörös futamgyőztes címvédő a végén nem bírta el a nyomást, és megcsúszott a Red Bull-lal. A harmadik helyre az energiaitalos istálló másik pilótája, Mark Webber futott be, mindössze három tizeddel megelőzve Michael Schumachert. A hétszeres világbajnok visszatérése utáni legjobb versenyét abszolválta, öt körrel a leintés előtt még második volt. Kobajasi ügyesen került ki egy előtte kétszer is hasra eső, alkatrészeket szedegető pályabírót, a célvonalnál viszont gyorsabbnak kellett volna lennie, mert Petrov (Renault) mögött a 6. helyre hajtva Massa az utolsó centiken 0.045 másodperccel megelőzte az összesen több mint négyórás flúgos futamon.
A pontverseny állása, pilóták: 1. Vettel 161, 2. Button 101, 3. Webber 94, 4. Hamilton 85, 5. Alonso 69, 6. Massa 32; csapatok: 1. Red Bull 255, 2. McLaren 186, 3. Ferrari 101.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.