Cozma-per: súlyosbították a vádat

Súlyosbították a vádat a Cozma-gyilkosság vádlottjaival szemben. Kiderült, Raffael Sándort és Németh Győzőt Münchenben két év három hónapra ítélték egy betöréssorozat miatt, évek óta egyikük sem készített adóbevallást, prostituáltakkal tartatták ki magukat, illetve gépkocsikkal üzleteltek.

Velkei Tamás
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raffael Sándor első-, Németh Győző másod- és Sztojka Iván harmadrendű vádlott esetében társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérletére változtatta a vádat Sárosi Dóra ügyész a Veszprém Megyei Bíróságon zajló Cozma-per utolsó tárgyalási napján. Gergely Péterné hatod- és Antalik Károly hetedrendű vádlott esetében kétrendbeli emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettére módosította a vádat.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat. Németh Balázs tanácsvezető bíró eddig nem ismertetett jegyzőkönyveket, szakértői véleményeket és tanúvallomásokat tett közzé, amelyekből kiderült, hogy a gyilkossági és garázdasági ügy vádlottjai 2009. február 7-én már a reggeli óráktól kezdve folyamatosan hívták egymást, szervezték csapatukat, amiből a rendőrségi jelentés készítője arra következtetett, hogy nem a vádlottak által hangoztatott egyszerű születésnapi bulit rendeztek este Enyingen, hanem bosszúállásra készültek Székesfehérváron. Ott azonban a kiküldött futárok nem találták a keresett személyeket, ezért a veszprémi Patrióta bárba indultak. A célt a társaságban jelen levő két veszprémi személy javasolta.
A tanácsvezető bíró tegnap hosszasan ismertette a gyilkossági ügy vádlottjainak vagyoni helyzetét is. A nyomozás megállapította, hogy adóbevallást évek óta egyikük sem készített, prostituáltakkal tartatták ki magukat, illetve gépkocsikkal üzleteltek. Emellett biztosítótársaságoktól is felvettek jelentősebb összegeket. (A garázdasági ügy egyik vádlottjától, Németh Csabától egy több mint hatszázezer forint értékű mobiltelefont foglaltak le.)
A vádlottak múltját feltérképező iratokból kiderült, hogy Raffael Sándort és Németh Győzőt Münchenben két év három hónapra ítélték egy betöréssorozat miatt, majd emiatt kitoloncolták őket Németországból, míg Pál Gábor negyedrendű vádlottat az ausztriai Eisenstadtból tiltották ki gépkocsifeltörések miatt. A bíró ismertetése szerint Raffaelnek és Némethnek is rendszeresen érkeztek pénzküldemények – összességében több tízezer euró – Svájcból és Hollandiából; a pénzt nők küldték a két férfinak. A bíró közölte, a perköltség meghaladta a 70 millió forintot, amelynek legnagyobb részét a hemogenetikai vizsgálatok tették ki. Az iratanyag 69 kötet, több ezer oldal. A tárgyalás pénteken az ügyészi vádbeszéd elhangzásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.