Csak jövőre élénkülhet a fogyasztás

Hírösszefoglaló
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs áttörés a fogyasztásban, márciusban 0,9 százalékkal csökkent, az esztendő első negyedévében pedig stagnált a kiskereskedelmi forgalom – tudatta a statisztikai hivatal az MTI-vel. Az országos kiskereskedelmi üzletekben, valamint a csomagküldő szektorban az idén márciusban 602 milliárd forintnyi áru cserélt gazdát, míg az első három hónapban összesen 1629 milliárdos forgalom bonyolódott le.
Az adatsorok elemzése azt jelzi, hogy bár az élelmiszerek forgalma 1,6 százalékkal visszaesett az első negyedévben, ám forintosított értéke 681,1 milliárdot ért el, s ezzel 22 milliárddal nőtt az előző évhez viszonyítva. Hasonló eredményre vezet a gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi adatainak összevetése is, lévén a 0,9 százalékos csökkenés ellenére 301 milliárd forint a „mérleg”, s ez 40,6 milliárdos bővülést jelez az előző évhez képest.
Banki elemzők szerint a forgalom adatai a reálbérek csökkenését és a munkaerő-piaci élénkülés késlekedését tükrözik; szerintük a magánfogyasztásban jövőre várható növekedés. A nemzetgazdasági tárca – a munkapiaci folyamatok javulása, illetve az szja-terhek csökkentése miatt – szintén bővülő lakossági vásárlóerőre számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.