Csalásokkal verték fel az olaj árát

Hírösszefoglaló
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenmillió dollárt keresett az olajpiacon egy amerikai kereskedőház és két magánszemély egy nagyszabású csalássorozattal – állítja feljelentésében az Egyesült Államok határidős tőzsdéit szemmel tartó bizottság.
A Napi Gazdaság által ismertetett vád szerint a Panron Energy és az Arcadia Energy 2008 januárjában és márciusában rendkívül nagy tételben vásárolta fel az amerikai WTI típusú olajat. Januárban 4,6 millió hordót vásároltak, ami a februárban általában leszállított mennyiség kétharmadát jelentette, márciusban pedig 6,3 millió hordót halmoztak fel áprilisi leszállításra, ami a szokásos forgalom 84 százalékát képviselte. A cégek ezzel azt a látszatot keltették, mintha hiány lenne a nyersolajból, így sikerrel feltornázták az energiahordozó árát. Az olaj tényleges megvásárlása előtt azonban határidős vételi pozíciókat nyitottak. Miután a fizikai vételekkel felpumpálták az árfolyamot, lezárták a határidős pozícióikat, és szép profitra tettek szert rajtuk. Ezt követően pedig áresésre kezdtek játszani, és árulni kezdték fizikai készleteiket is, hogy túlkínálatot teremtsenek. A csalók az árcsökkenésen szintén jól kerestek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.