Culbertson és a bársonyos smooth jazz

Makrai Sonja
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brian Culbertson amerikai jazzista nevét Magyarországon kevesen ismerik, bár a műfaj fiatal húzónevének számít. Amerikában hosszú ideje zseniként emlegetik; már nyolcévesen magas szinten zenélt, és a tehetséget volt is kitől örökölni. Brian édesapját, Jim Culbertsont neves jazztrombitásként tartja számon a szakirodalom. A fiatal Culbertson, aki mára a zongora, a harsona és basszusgitár szakavatott ismerője lett, a chicagói DePaul Egyetem elvégzése után 1994-ben dobta piacra első lemezét, amelyet tizenkét album követett. Tehetségéről ma este nyolctól a Millenáris Teátrumban a magyar közönség is meggyőződhet.
Pályája a kezdetek óta töretlen, 2010-ben a rangos Smooth Jazz Award az év zongoristája díjával is elismerték, és néhány év alatt olyan nagyságokkal dolgozott már együtt, mint Brian McKnight, Maurice White, Barry Manilow, Herb Alpert vagy épp Natalie Cole.
Zenéjére hatással volt többek között a Brecker Brothers és a funkymester, James Brown, s ezen hatások ötvözése mellett a smooth jazz és a funky kooperációjával kísérletezik – eredményesen. Szerzeményei sorra a jazzsikerlisták élén landolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.