Díjat nyert a zalai zöldmintafalu

Dékány Lóránt
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre 35 kilowattos teljesítményű napelemtelep épülhet a Zala megyei Nagypáliban. A mindössze 480 lelkes falu nemrég azzal adott hírt magáról, hogy saját kategóriájában második helyezést ért az európai „megújuló energiák bajnoksága” elnevezésú versenyen. A magyar falut csak a Németországban található Kronprinzenkoog nevű település tudta megelőzni, a dobogóra pedig az olasz Dobbiaco fért még föl.
– Évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy zöld út elnevezésű gazdaságfejlesztési programot, melyben jelentős súllyal szerepelt a megújuló energiaforrások kiaknázása is – fejtette ki lapunk megkeresésére Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere. Hozzátette, eddig a napenergia hasznosítása terén tudták a gyakorlatban is megvalósítani az elképzeléseiket. – Öt évvel ezelőtt napkollektoros rendszert szereltünk fel az önkormányzat épületére. Próbáltuk népszerűsíteni a kezdeményezésünket, és így sorra jelentek meg a szolár-rendszerek a lakóházakon is – magyarázta a település vezetője. Megjegyezte, azóta a község közelében lévő logisztikai központot is napelemekkel és napkollektorokkal látták el.
Nagypáliban jelenleg 5165 watt csúcsteljesítményű beépített napelem-kapacitás, és 315,74 négyzetméternyi napkollektor található. Ebből a lakóházak 900 wattos kapacitással és 31 négyzetméternyi kollektorral veszik ki a részüket. A település azonban nem fékez le itt: kiírtak egy pályázatot egy 35 kilowattos napelem telep létesítésére, az itt megtermelt árammal pedig a közintézményeket, illetve a közvilágítást látnák el. Emellett – mint arról Köcse Tibor beszámolt – azon is dolgoznak, hogy egy napelemmel ellátott díszkivilágítási rendszert alakítsanak ki.
Nagypáliban nemcsak a napenergia, hanem más megújuló források felhasználását is tervezik. Gondolkodnak még a szélenergia kihasználásában, de ugyanúgy biomassza-erőmű létesítése is szerepel a tervek között. Az önkormányzat mindezen felül még egy kisebb energiaültetvénnyel is rendelkezik, amely mintaként szolgál a hasonló programokhoz. A hő- és villanyfelhasználás csökkentése érdekében épületenergetikai felújításhoz is keresnek pályázati forrást.

Internetes pályázatok. Útjára indította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Zöld Beruházási Rendszert (ZBR) ismertető portált a kormányzati honlap tematikus aloldalaként. A tárca közlése szerint az oldalra kattintók megismerkedhetnek a kvótaértékesítés gyakorlatával, olvashatnak az aktuális fejleményekről, és megtalálhatják a legfrissebb híreket, pályázati lehetőségeket. A ZBR alapvető célja, hogy a beruházásra fordított – és a szén-dioxid-kibocsátási egységek eladásából befolyt – pénzekből kizárólag mérhető, számszerűsíthető és igazolható üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentés valósuljon meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.