Disznótoros lett a bíró veszte

Disznótoros hétvégével, ingyenes autószervizzel és egyéb szolgáltatásokkal vesztegetett meg egy Szabolcs megyei bírót egy bírósági felszámoló, aki cserébe jogtalan előnyökhöz juthatott. A büntetőeljárás már megindult.

Munkatársunktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetéssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tegnap Dr. K.-né dr. J. Juditot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bíróját, valamint H. Attila felszámolót – jelentette be a nyomozó hatóság. Tájékoztatásuk szerint a bíró 2008 végétől 2010 elejéig folyamatosan jogtalan előnyöket fogadott el a vele munkakapcsolatban álló felszámolótól. H. Attila saját autójával rendszeresen ingyen fuvarozta a bírót, intézte kocsijának szervizelését, a megtakarításával és az érdekeltségébe tartozó céggel kapcsolatos ügyeket, valamint egy háromnapos disznótoros rendezvényre is befizette K.-nét. A bíró esküjét megszegve, a H. Attilát érintő ügyekben részrehajlóan, a felszámoló befolyását elfogadva, annak sorozatosan jogtalan előnyt biztosítva járt el. A bíró a felszámolókat két éven át a H. Attilához köthető felszámoló szervezeteket előnyhöz juttatva jelölte ki, és több esetben a munkatársait is úgy próbálta befolyásolni, hogy ilyen döntéseket hozzanak – állapította meg a 2009 második felében indult nyomozásban a főügyészség.
A megyei bíróság közleményben tudatta: belső vizsgálatot indítottak, ezzel együtt remélik, hogy a bírónak sikerül tisztáznia magát az eljárásban, ám ellenkező esetben szembe kell néznie a büntetőjogi következményekkel.
A gyanúsítás szerint K.-né fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt felelhet, amelynek büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet. A bíró és a felszámoló nem élt panasszal a gyanúsítással szemben, de tagadták a bűncselekmények elkövetését, és megtagadták a vallomástételt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.