Döntés az emberkereskedők peréről

Ma derül ki, hogy mikor állhatnak bíróság elé azok a magyarországi cigányok, akiket Kanadában emberkereskedelmi hálózat működtetésével vádolnak. A terheltek száma miatt elképzelhető, hogy a per csak egy év múlva kezdődik el, s a tárgyalás akár hat hónapig is eltarthat.

Győr Ágnes
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk helyi forrásokból úgy értesült, elképzelhető, hogy több mint egy év múlva kell csak a Hamilton városában élő terhelteknek a bíróság elé állniuk. A jogi eljárás a vádlottak nagy száma, valamint amiatt, hogy a terheltek többsége külön jogi képviselőt bízott meg védelmének ellátásával, akár hat hónapig is eltarthat – mondta el kérdésünkre Nicole O’Reilly, a The Hamilton Spectatora bűnügyi tudósítója.
Emlékezetes, a közvéleményben felháborodást kiváltó emberkereskedelmi ügyre tavaly derült fény, azután, hogy az egyik áldozat egy helyi szociális munkásnak elmondta, vele együtt korábban többeket csábítottak Magyarországról Kanadába, munka ígéretével. Amikor azonban megérkeztek az országba, elvették tőlük személyes irataikat, majd arra kényszerítették őket, hogy cigány származásukra hivatkozva folyamodjanak menekültstátusért. Tették ezt annak ellenére, hogy sok áldozat nem volt roma származású. Később bankszámlaszámot nyittattak velük, ahová befolyt a segély, a pénzt azonban minden esetben fogvatartóik vették fel helyettük. A nyomozók egyelőre tizenkilenc magyarról – többségükben férfiakról – tudnak, akiket pincékbe zárva, hónapokon át tartottak fogva a banda tagjai. Ingyen vagy jelentéktelen összegekért dolgoztatták őket építkezési vállalkozásukon, s az áldozatok elmondása alapján gyakran olyan ételt kaptak, amelyet még a kutyák sem fogyasztottak el.
A külföldi hatóságok egyelőre tíz magyar állampolgárt tartóztattak le az ország legnagyobb emberkereskedelmi ügyében, s az érintetteket összesen több mint ötven bűncselekménnyel vádolják. Köztük emberkereskedelemmel, lopással és bűnszervezetben való részvétellel.
Legutóbb néhány hete a repülőtéren fogták el az ügy egyik gyanúsítottját, a harmincéves Cs. Krisztinát. Amikor a rendőrség letartóztatta, a nő éppen arra készült, hogy hamis papírokkal Magyarországra repüljön.
Továbbra is keresik a nyomozók K. Gizellát, D. Gizellát (42), valamint idősebb D. Ferencet (69). Ez utóbbi terhelt egyes feltételezések szerint Magyarországon tartózkodik és nagyon rossz egészségi állapotban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.