Drágul a cigaretta és a zöldbenzin

Hírösszefoglaló
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét törvény módosítását kezdeményezte a gazdasági tárca a pénteken az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslatában. A távirati iroda összefoglalója szerint a jövedéki adóról szóló törvény változtatásával a tárca azt kezdeményezi, hogy csökkenjen az E85-ös üzemanyagra vonatkozó jövedékiadó-kedvezmény mértéke. A javaslat szerint a cigaretta jövedéki adója három lépésben emelkedne – az idén, jövő év elején és jövő év közepén – a jelenlegi ezer szálra vonatkozó 18 080 forintról 2012. július 1-jétől 19 400 forintra. A vendéglátóipar adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a javaslat szerint megszűnne a havi standolás kötelezettsége. Az illetéktörvény módosításával a tárca egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy mentesüljön az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának folytatása az öröklési illeték fizetése alól. A számviteli törvény módosításával azt is indítványozza a szakminiszter, hogy a kötelező könyvvizsgálat értékhatára a 2012-ben és 2013-ban induló üzleti évekre vonatkozó beszámolók esetében 100 millió forintról 200, a 2014-ben és azt követően induló üzleti évekre vonatkozó beszámolók esetében 200 millió forintról 300 millió forintra növekedjen. Az előterjesztés szerint módosulna a regisztrációs adóról szóló törvény: megváltozna a használt személygépkocsik értékcsökkenését figyelembe vevő avulási táblázat, és az avultatás időtartama a jelenlegi 20 évről 15 évre rövidülne; az avultatás a gépjármű 15 éves korára érné el a 90 százalékot.
A tárcát vezető miniszter, Matolcsy György tegnap a Figyelő internetes kiadásában értékelte a kormány munkáját. Mint mondta, a kormányzás első szakaszában az Orbán-kabinet kihúzta az országot az államcsőd veszélyzónájából, a pénzügyi konszolidáció megtörtént. Ezt követte a hosszú távú pénzügyi tervezési folyamat, amely az Új Széchenyi-tervben és a Széll Kálmán-tervben nyilvánult meg. A jövőben a magyar gazdaság 10-15-20 éves távlatainak a megtervezése kerül sorra. A reálgazdasági stratégia kidolgozásában a tárcavezető a francia, a bajor, az osztrák és a finn példát tekinti útmutatónak. Mint mondta, ezekben az országokban több kormányzati cikluson átívelő ágazati és szakágazati előrejelzések, tervek készülnek, s az állam ezekben a folyamatokban koordinációs feladatokat lát el. Elemzik, hogy egy adott földrajzi sávban milyen iparágakat érdemes fejleszteni, hol vannak leszakadt területi egységek. A miniszter szerint a szektorok képviselőinek az erőfeszítései ez ügyben nem elegendők, központi stratégiai gondolkodásra van szükség. – Az unió sikeres országaiban a pénzügyi mellett reálgazdasági tervezést is végeznek. Ezek kormány és piac közötti együttműködést igényelnek – mutatott rá Matolcsy György. A miniszter szerint Magyarországon „feljövőben van minden, ami logisztika, egészségturizmus, ami sajátosan ötvözi az infokommunikációt, a tudástőkét, a nagy egyetemeket”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.