Égbekiáltó béranomáliák

Csak a pályakezdő pedagógusok keresnek rosszabbul a fiatal orvosoknál a diplomások körében; tanulás helyett jobban megéri érettségi után banki alkalmazottnak állni, vagy az informatikai, energetikai szektorban munka után nézni – derül ki a Fizetések.hu friss felméréséből. Pályakezdőként a kötelező nyolc osztály többet ér, mint a szakiskolai végzettség.

Bodacz Péter
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négyszer annyit keres átlagosan egy posztgraduális képzettséggel rendelkező pályakezdő, mint egy nyolc általánost végzett: előbbiek 424 ezer forintot vihetnek haza havonta, míg iskolázatlan társaik kevesebb mint 120 ezret. Mint az a Workania internetes állásportál által üzemeltetett Fizetések.hu friss felméréséből kitűnik, a 18–25 év közötti, egy évnél kevesebb szakmai múlttal rendelkező munkavállalók átlagosan 160 ezer forintot keresnek. A szakközépiskolát végzettek érettségi nélkül 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 128 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ-képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot, a főiskolai végzettségűek 181 ezer forintot, az egyetemi diplomások 209 ezer forintot kereshetnek. Az adatokból első ránézésre az látszik, hogy a magasabb iskolai végzettség magasabb kezdő jövedelemmel jár, ugyanakkor égbekiáltó aránytalanságok is akadnak. Míg például az oktatási intézmények kezdő diplomás alkalmazottai 164 ezer, az egészségügyiek pedig 204 ezer forintos átlagos bruttó bérrel kénytelenek beérni, a felsőoktatási tanulmányok költségét és éveit megspóroló érettségizettek a pénzügyi szektorban 205 ezer, az információs technológiák területén 191 ezer, az áram-előállítás és
-szolgáltatás területén elhelyezkedők átlagosan 182 ezer forintra számíthatnak. Viszonylag rosszul keresnek a szállítmányozás-logisztika és a telekommunikáció területén dolgozó frissen érettségizettek, ám az itt elérhető kezdő 169 ezer, illetve 166 ezer forintos átlagos jövedelem még mindig magasabb, mint a kezdő pedagógusi fizetés. Az autóiparban, gépiparban, építőiparban, a médiában, kiskereskedelemben és a vendéglátásban 114–163 ezer forintos jövedelem érhető el.
A felmérés szerint a diplomával rendelkező pályakezdők közül az IT területén elhelyezkedők számíthatnak a legmagasabb kezdő jövedelemre: átlagosan 364 ezer forintra. Az egyéb ipari szektorokban 335 ezer, a gyógyszeriparban 332 ezer, az áram-előállítás és
-szolgáltatás területén 327 ezer forint a kezdő diplomások átlagos bére az első munkaévben. Az élelmiszeriparban 322 ezer forintra számíthat egy kezdő diplomás, míg a gépiparban 305 ezerre, míg a banki, pénzügyi szektorban havi 302 ezer, az autóiparban 295 ezer forintot vihetnek haza a pályakezdők. A nagykereskedelemben elhelyezkedők 294 ezer forinttal számolhatnak átlagosan. Az ingatlanokkal foglalkozó cégeknél, a biztosítási területen, az állami szerveknél a könyvelés, könyvvizsgálás területén és az elektrotechnikai iparban 270-290 ezer forint körüli kezdő havi jövedelemre lehet szert tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.