Egészségügyi megelőző kampány

Vigh Dániel
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rizikófaktortesztet és prevenciós kampányt indított a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Az akció három olyan területet érint, amely a fiatalabb, aktív korú lakosság körében jelent veszélyt, úgynevezett rizikófaktort, aminek számtalan egészségügyi hatása van. Ez a három terület a stressz, a szexuális élet és a szenvedélybetegségek.
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján elmondta: népegészségügyi katasztrófahelyzet van, mi megpróbáljuk hozzáigazítani az elérhető szűrőrendszereket, ösztönzőket, addig is a figyelemfelhívásra koncentrálunk. A 45–65 éves nők számára kétévente ajánlott a mammográfiás emlőszűrés: a népegészségügyi célú vizsgálaton a megjelenési arány évek óta 40-50 százalék körüli. A 25–65 éves nőknek 3 évente méhnyakszűrés citológiai vizsgálattal ajánlott: a veszélyeztetett lakosság mintegy harmada vesz részt méhnyakszűrésen. Az 50–70 év közötti férfiak és nők számára ajánlott kétévente vastagbélszűrésen részt venni: évente mintegy 8500 új esetet regisztrálnak és csaknem ötezer személy veszíti el életét vastagbélrákban – sorolta az államtitkár az elrettentő adatokat.
A Rizikófaktor kampány elsődleges célja a megelőzés, a felvilágosítás, illetve az egészségügyi szűrések fontosságának hangsúlyozása – tájékoztatta lapunkat Erős Erika, az akcióban részt vevő orvos. Magyarországon még mindig több ezer abortuszt hajtanak végre, ezért nagyon fontos a nem várt terhesség megelőzése és a biztonságos fogamzásgátlás. A hormonális fogamzásgátlás területén új módszerek is elérhetők, amelyek segítségével az elfelejtett tabletta miatt létrejött nem várt terhesség megelőzhető, kiküszöbölhető. Elmondta, a fiatalok 25-30 százaléka fertőzött ma hazánkban valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel.
A kampányban részt vevők a life.hu/rizikofaktor internetes oldalon kitölthetnek egy tesztet, amely megmutatja, hogy az életkorukból és életvitelükből adódóan milyen egészségügyi rizikótényezőkkel kell szembenézniük. Amennyiben indokolt, a honlap egy térkép segítségével a lakó- vagy tartózkodási helyéhez legközelebbi szűrő- vagy ellátópontra irányítja az érdeklődőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.