Egy lépés a Nabucco felé

Sikeresen finanszírozható a Nabucco gázvezeték, miután az érintett országok lefektették a beruházás jogi kereteit. Magyarország, Ausztria, Bulgária, Románia és Törökország tegnap újabb megállapodással kötelezte el magát a vezeték mellett.

Dékány Lóránt
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil, hosszú távon kiszámítható környezetet teremtenek a Nabucco gázvezetéknek azok az úgynevezett projekttámogatási megállapodások, amelyeket a beruházásban részt vevő országok szakminiszterei tegnap írtak alá Törökországban. A vendéglátók mellett Magyarország, Ausztria, Bulgária és Románia vett részt az eseményen.
A megállapodás véglegesítette a Nabucco jogi kereteit. Mindez kétoldalú jogi egyezményeket jelent, amelyek a gázvezetékhez létrehozott cégekre és az egyes érintett országok kormányaira vonatkoznak. Az iratok legfőbb elemei a kedvező tranzitrendszer megerősítése az EU- és a török jogszabályoknak megfelelően, a Nabucco védelme az esetleges diszkriminatív jogszabályváltozások esetére, illetve a beruházás további megvalósításához szükséges jogi és adminisztratív lépések támogatása. Mint az eseményről kiadott közlemény jelezte, a megállapodások aláírása az egyes országok elkötelezettségét is jelzi.
Hangsúlyozták, a szerződések aláírása szükséges feltétele a beruházás sikeres finanszírozásának, a nemzetközi hitelezői csoportok ugyanis ezt követelményként fogalmazták meg eddig.
– A megállapodások aláírása újabb jelentős mérföldkő a Nabuccónak, és megerősíti partnerségünket a tranzitországok kormányaival – fogalmazott az esemény után Reinhard Mitschek, a beruházás projektcégének vezetője. Hozzátette: tegnap ülésezett először a Nabucco Politikai Bizottság, amelynek feladata az érintett államok közötti koordinálás. – A Nabucco lesz az elsődleges útvonal Európa felé a Kaszpi-tenger térségének gázszállítói számára – szögezte le Werner Auli, a Nabucco irányító testületének elnöke. Hozzátette, a szállítókkal jól haladnak a tárgyalások, és „a Nabucco iránti érdeklődés napról napra erősödik”.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az aláírást követően az MTI-nek azt mondta, hogy egész Európának fontos a Nabucco földgázvezeték, erősíti ugyanis az európai energiapiac ellátásbiztonságát. – A megállapodások aláírása nemcsak a projekt támogatását, hanem a részt vevő országok szoros energetikai együttműködését is demonstrálja – hangsúlyozta a miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.