Egy rémhír margójára

Szerető Szabolcs
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rémhír margójára. Vajon egy e-mailben terjesztett rémhír esetében lehet suttogó propagandáról beszélni? A lényeg nem a terminológia vagy a módszer, hanem az örök motiváció: az aljasság, a károkozás és/vagy haszonszerzés szándéka, a lelketlen felelőtlenség. Egyesek már az abszurd, az államadósságot dagasztó magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetésekor célozgattak arra, hogy innentől az állampolgárok banki megtakarításai sincsenek biztonságban. A tegnap e-mailben terjedő híresztelésre – államosítják a kétmillió forint feletti bankbetéteket – aztán a kormányzati kommunikációnak is reagálnia kellett, ami semmiképpen sem aránytalan lépés, elég, ha csak a nagy Postabank-pánikot idézzük fel. Mint írásunk mellett látható, az akcióból a Népszabadság internetes kiadása is kivette a részét egy röpke időre, mielőtt maga is rémhírré nem minősítette saját, igazán figyelemfelkeltő híradását. A konstruktív ellenzékiség álcája lehullott egy pillanatra, s felvillant a frusztrált, kormányellenes hazai baloldal, az új alkotmányos rendszer ellenfeleinek igazi arca. A kormány háborút vív az államadósság és a munkanélküliség ellen. Mások pedig – most éppen a bankrendszeren keresztül – a kormány ellen. Itthon és külföldön, tekintet nélkül a veszteségekre. A mások veszteségeire. (Sz. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.