Egyeztetnek, de tüntetnek a pedagógusok

Hiába tárgyalt a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével Hoffmann Rózsa, a tanárok ennek ellenére vasárnap az utcára vonulnak. Az államtitkár továbbra is tartja magát ahhoz, hogy még ebben az ülésszakban a parlament elé kerülhet az új felsőoktatási és az új közoktatási törvényjavaslat.

Vona Adrienn
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnak az egyeztetések az oktatási államtitkárság és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) között – derült ki az oktatási államtitkár és a legnagyobb tanári szakszervezet elnökének találkozója után. Hoffmann Rózsa leszögezte: a szakmai megbeszélésen a pedagógus-életpályamodell és a pedagógusok ellenőrzése is szóba került. Mint mondta, a beszélgetésen „megnyugtatóan sikerült tisztázni azt, hogy a tanárok ellenőrzése és minősítése nem ellenük irányul, inkább a munkájuk javítását tűzte ki célul”. Hozzátette: a pedagógusok megfelelő színvonalú minősítéséhez a protokollok kidolgozásában a szakszervezetek segítségét is kérik. Hangsúlyozta, a közoktatási és a felsőoktatási törvénytervezet koncepciójának kidolgozásában már az „utolsó stádiumban tartanak”, így ha politikai jóváhagyás születik, akkor még a mostani a parlamenti ülésszakon a Ház elé kerülhetnek a tervezetek. Hoffmann Rózsa az államtitkárság korábbi elképzeléséről, amely heti 32 órát írt volna elő az iskolában kötelezően eltöltendő időként a pedagógusoknak, kijelentette, hogy a kérdésben még nincs végleges döntés. Hozzátette: a pedagógusok munkaidejét mindenképpen az iskolában töltött időn keresztül kívánják szabályozni, mert így megoldható, hogy az általános iskolás korú gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül. Fideszes polgármesterek azon felvetéséről, hogy ne vegye át az állam az iskolák fenntartását, azt mondta: az állami szerepvállalást mindenképpen növelni kell a közoktatásban, de osztják a polgármesterek azon véleményét, hogy egy-egy iskola felelős gazdájaként az önkormányzatoknak is szerepet kell kapniuk a közoktatásban. Szerinte e kérdésben további egyeztetések várhatók, de úgy tűnik, alakul a megegyezés.
– A beszélgetéstől függetlenül megtartjuk a vasárnapi demonstrációt – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Leszögezte: örült volna, ha már jóval korábban sor kerül erre a beszélgetésre, hiszen az eltelt egy évben mindössze két egyeztetés volt a felek között, amit elfogadhatatlanul kevésnek tart. Szerinte az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a pedagógus-életpályamodell kidolgozásába bevonja a PSZ-t, de még számos olyan kérdés van, amelyben nem értenek egyet. Ilyen például a pedagógusok iskolában eltöltött idejének meghatározása 32 órában, amit ő burkolt óraszámemelésnek tart. Kérdésünkre az érdekvédő elárulta: az államtitkár arról tájékoztatta, hogy a készülő új közoktatási törvény koncepciójának jelenlegi változatát nem, csak majd a kodifikált törvényjavaslatot tárják a szakmai szervezetek elé. Gallóné sérelmezte, hogy írásos anyag nélkül, csupán sajtóhírek alapján kellene szakmai véleményt megfogalmazniuk az oktatási szereplőket érintő, alapvető fontosságú kérdésekben. A vasárnapi tüntetés kapcsán leszögezte: tízezer ember részvételét jelentették be a rendőrségnek. Azt egyelőre nem tudja, pontosan hányan lesznek, de tapasztalatai szerint óriási a készülődés. Olyan területekről is több busszal jönnek a demonstrációra, ahol a korábbi időszakokban passzívak volt a pedagógusok.
Ismeretes: vasárnap országos demonstrációt tartanak a közoktatási szakszervezetek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt. Az öt szakszervezet korábban levélben fordult Orbán Viktorhoz, azt kérve: a kormány jelöljön ki tárgyalópartnert követeléseik megtárgyalására. A szakszervezetek a múlt héten hirdették meg a pedagógusnapi demonstrációt, mert szerintük a kormányfő nem jelölt ki tárgyaló félt, és túl későre, a szociális konzultáció lezárulta utánra tolta a szakszervezetekkel való lehetséges egyeztetést. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ha a demonstráció nem hoz eredményt, akkor szeptembertől általános pedagógussztrájkot hirdetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.