Egyszerű torzsalkodás?

Szigorú, de a vádhatóság által indítványozottnál enyhébb büntetés kiszabását kérte a Veszprém Megyei Bíróságtól a Cozma-ügy másodrendű vádlottjának ügyvédje. Németh József szerint az ügyész túlzott, amikor életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kérte védencére.

Velkei Tamás
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak végrehajtandó szabadságvesztés alkalmazására látok lehetőséget – jelentette ki Németh József, a másodrendű vádlott, Németh Győző védője a Cozma-per tegnapi tárgyalásán. Az ügyvéd szerint eltúlzott a vádhatóság indítványa, amely több emberen elkövetett emberölés kísérlete és maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélné védencét. Leszögezte: védence a Marian Cozma ellen elkövetett cselekményekben nem vett részt, így nem lehet társtettes, és bűnsegéd sem, ami kizárja a több emberen elkövetett emberölés kísérletét. A szerb Zsarko Sesum ellen bevitt rúgás esetében a maradandó fogyatékosság okozásának szándéka sem bizonyítható. Ezzel szerinte a jogi minősítés mindkét vádpontban téves. Védőbeszédében kifejtette: tény, hogy a közvéleményt a gyilkosság felzaklatta, de a cselekménysor nem emblematikus, nem szimbolikus vagy példa nélküli, ahogy a vád állította, hanem egy szokványos diszkótorzsalkodásnak indult cselekmény fajult el.
Véleménye szerint a vádhatóság csak azok közül a vallomások közül szelektált önkényesen, egyet-egyet kiragadva, amelyek a legsúlyosabb állításokat tartalmazták a vádlottakra nézve. Az utcai verekedés ürügyén Németh Győző ugyancsak beismerő vallomást tett, mind Ivan Pesic megszúrásával, mind Zsarko Sesum bántalmazásával kapcsolatban, és beszámolt az általa észleltekről – folytatta az ügyvéd védőbeszédét. Hangoztatta: a másodrendű vádlottat nem érte olyan sérelem, amely ölési szándékot indukált volna benne; közepes erejű, kaszáló szúrást kezdeményezett, amit nem is észlelt, ennek során találta el Ivan Pesicet. Mivel az elsőrendű vádlott hirtelen ötlettől vezérelve vette elő és használta kését, a szándékegység itt is kizárható, ezt meglátása alapján alátámasztja az is, hogy a verekedés után a vádlottak egymást kérdezgették a szúrások okairól. Felhívta a figyelmet egy, a veszprémi esethez kísértetiesen hasonlító négy évvel ezelőtti fehérvári verekedésre – amelyben Németh Győző életveszélyes sérülést szenvedett –, ahol védence megsebesítője felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Marian Cozma román válogatott kézilabdázót 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.