Együtt a legjobb négy

Munkatársunktól
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az „egyebek” (párosok, juniorok, legendák mérkőzései) mellett két-két női és férfinegyeddöntőt rendeztek a francia nemzetközi teniszbajnokságon. A hölgyeknél az volt a kérdés, hogy a már kiesett első három kiemeltet követi-e további neves játékos, a férfiaknál ezzel szemben az, hogy a papírformát tökéletesen megvalósítva az első négynek rangsorolt kiválóság kerül-e az elődöntőbe. A második (Novak Djokovics) és a harmadik (Roger Federer) már ott volt, tegnap Rafael Nadal (1.) és Andy Murray (4.) követhette őket.
Az udvariasság és az időrend miatt mégis kezdjük a nőknél, ahol az Australian Openen döntős s ezzel (kínai) történelmet írt Li Na (6.) játszott Viktorija Azarenkával (4.). A közel egyórás első szettben fej fej mellett haladtak a felek, majd a végén az ázsiai hölgy a legjobbkor brékelt. A másodikban könnyedebben haladt célja felé, 5:2-nél jutott meccslabdá(k)hoz, amelyek közül a harmadikat ki is használta. Mondani sem kell, ilyen magasra kínai még nem jutott a Roland Garroson. A vuhani születésű játékos még feljebb az orosz Marija Sarapován át juthat, aki tegnap pillanatok alatt 6:0-lal belegyalulta a párizsi salakba a német Andrea Petkovicot. A bosnyák származású játékos a második szettre némileg összeszedte magát, de csak megnehezíteni tudta a Grand Slam-tornák közül csak itt nem nyert orosz szépség dolgát.
A férfiaknál az idei negyeddöntőben megismétlődött az előző finálé Nadal és Robin Söderling (5.) között. Egy éve a spanyol világelső sima három szettben nyert, 2009-ben viszont már a 4. fordulóban kikapott a svédtől, aki akkor is a döntőig menetelt, ott viszont felülmúlta őt Federer. Korábbi hét meccsükből összesen ötöt húzott be Nadal, aki tegnap tavalyi találkozójukat másolva másfél óra alatt 2-0-s vezetésre tett szert, Söderling elfogyni látszott. Aztán mégsem fogyott el, a harmadik játszmában kiegyenlítette brékhátrányát, de a rövidítésben a címvédő nem kegyelmezett. A másik tegnapi derbin Andy Murray a nyolc között kakukktojásnak mondható, a világranglistán 34. Juan Ignacio Chelával csapott öszsze. Érdekesség, hogy tavaly és tavalyelőtt is összefutott az argentinnal Párizsban, és rendre felülmúlta őt. Most az első szettet csak a rövidítésben hozta 1:4-ről visszakapaszkodva, a másodikban is több mint egy órára volt szüksége, a harmadikat viszont fájós lába ellenére simán hozta, stílszerűen első meccslabdáját egy remek rövidítéssel kihasználva.
A férfiaknál tehát a papírformának megfelelően az 1., a 2., a 3. és a 4. kiemelt alkotja az elődöntő mezőnyét, a nőknél viszont éppen ezek nincsenek már versenyben. Itt is „együtt” a legjobb négy…
Eredmények, negyeddöntő, nők: Li Na (kínai, 6.)–Azarenka (fehérorosz, 4.) 7:5, 6:2; Sarapova (orosz, 7.)–Petkovic (német, 15.) 6:0, 6:3. Férfiak: Nadal (spanyol, 1.)–Söderling (svéd) 6:4, 6:1, 7:6 (7-3); Murray (brit, 4.)–Chela (argentin) 7:6 (7-2), 7:5, 6:2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.