Éhségsztrájkot kezdhet Mladics

Sebestyén Imre
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életem legnagyobb hibáját követtem el, hogy nem végeztem magammal, amikor megtehettem volna, de ha már itt vagyok, megkövetelem, hogy eleget tegyenek követeléseimnek – nyilatkozta a Blic belgrádi napilapnak Ratko Mladics hágai vádlott, akit nemrégiben szolgáltatott ki Szerbia a hágai törvényszéknek, s aki elfoglalta már helyét a scheveningeni fogda egyik cellájában. Ezek a követelések pedig a megfelelő orvosi ellátás, a családtagjainak, feleségének és fiának látogatása, valamint találkozások az ügyvédjével. Ha ezeknek a követeléseknek nem tesznek eleget, éhségsztrájkba lép, hangzott a háborús bűncselekményekkel, köztük a srebrenicai népirtással megvádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok fenyegetése. Belgrádi sajtójelentések szerint Mladics rossz egészségi állapota a két kisebb agyvérzés következménye, az elsőt 1996-ban szenvedte el, akkor gyógykezelték a belgrádi katonai kórházban. A második agyvérzés 2008-ban érte.
Közben a Mladics-téma továbbra is uralja a szerbiai lapok címoldalait. Egyes elemzők tartanak attól, hogy a volt tábornok átháríthatja a népirtásért való felelősség jó részét Szerbiára. Vallomása felújíthatja az eljárást a hágai Nemzetközi Bíróság előtt, amely annak idején úgy ítélkezett, hogy történt népirtás, de azért nem tette felelőssé Szerbiát. Ha ugyanis Mladics elmondja, hogy közvetlenül a srebernicai események előtt találkozott Szlobodan Milosevics akkori elnökkel, s hogy Szerbiából kapott parancsot az akcióra – s erre bizonyítékokkal is szolgál –, egészen más fény vetül az eseményekre. Egy másik elemző azt írja, hogy Mladics kiadásával Szerbia az uniós tagjelölti státus feltételeinek csak egy részét teljesítette. A tárgyalások megkezdéséhez több kell, s annak nehezebb lesz eleget tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.