Eladó a Budapest Airport

Értékesíti az állam a Budapest Airportban (BA) meglévő részesedését – olvasható a Magyar Közlöny 61. számában megjelent, és június 9-re datált kormányhatározatban. Az eladás az állami vagyonról szóló törvény alapján versenyeztetés nélkül, a lehető legrövidebb időn belül történik meg. A kihirdetése másnapján hatályba lépő határozat szerint a részvénycsomag értékesítésének megszervezése a nemzeti fejlesztési miniszter dolga lesz.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken napvilágot látott kormányhatározat gyökeresen felforgatta a napokban megjelent híreket, amelyek szerint a kormány a Molhoz hasonlóan a BA részvényeinek felvásárlására készül. Az eredeti hír szerint a nyár második felére olyan helyzet alakul majd ki, hogy a kormány gond nélkül visszaállamosíthatja a Budapest Liszt Ferenc repülőteret működtető BA-t. A spanyol Grupo ACS ugyanis folyamatosan vásárolja fel a BA fő tulajdonosa, a német Hochtief részvényeit, és hamarosan többségi tulajdonos lesz. Az sem titok, hogy később a német cég összes légügyi érdekeltségét piacra akarja dobni a spanyol cég.
A német sajtó hírei szerint korábbi megállapodások következtében csak egy ütemben lehetséges a jelenleg a Hochtief tulajdonában lévő repülőtéri érdekeltségek eladására. Az egy csomagban történő értékesítés pedig nem lesz egyszerű, hiszen az athéni, budapesti, düsseldorfi, hamburgi, sydney-i és tiranai légikikötők privatizációs szerződései és az egyéb körülmények igencsak különbözők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.