Ellenzéki államvallás

Élesen támadta a koalíciós kormányt, sőt, a kormánypolitika demokratikus legitimitását is kétségbe vonta az ellenzéki Munkáspárt folyóiratában, a New Statesmanben megjelent írásában Rowan Williams, az anglikán egyház főpapja.

Jotischky László
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Canterbury érseke, Rowan Williams cikkében azt írja, hogy a David Cameron vezette kormány „sebtében olyan radikális reformok keresztülviteléhez látott, amelyekre a szavazók nem hatalmazták fel”. Különösen az oktatási rendszer, az egészségügyi szolgálat és a szociális juttatások reformját kárhoztatja, mert ezek „bizonytalanságérzetet és félelmet keltenek a lakosságban”. Támadja Cameron „erős társadalomról” szóló elképzelését is, amely szerinte csak arra való, hogy csökkentse a rászorulók állami segélyezését, és a kormány szemére veti, hogy „visszatér a tizenkilencedik század felfogásához, amikor különbséget tesz a segítséget megérdemlő, illetve arra érdemtelen szegények között”.
A miniszterelnök élesen reagált az érsek cikkére. Cameron azt mondta, semmi erkölcsös sincs abban, ha tovább növelik az ország eladósodottságát és ezzel elviselhetetlen terhet akasztanak legalább két következő nemzedék nyakába. Ami a demokratikus legitimitást illeti, az érsek bírálói rámutatnak, hogy a választók pártprogramokra szavaztak, de koalícióban a partnerek nem teljesíthetik eredeti programjuk minden pontját. Williams érsek cikkét a katolikus egyház vezetői is helytelenítik, mert egyetértenek a kormány szociális és oktatáspolitikájával. Az anglikán egyházi vezetők az érsek mögött állnak, de néhányuk szerint túl messze megy, amikor azt állítja, hogy a kormánynak nincs felhatalmazása intézkedéseire, és hogy Cameron bünteti a szociális segélyre szorulókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.