Elszigetelődik Gyurcsány Ferenc

A Kiss Péter volt kancelláriaminiszter vezette Baloldali Tömörülés platform sem támogatja Gyurcsány Ferenc MSZP-vel kapcsolatos elképzeléseit. A párt legerősebb platformjának állásfoglalása is jelzi, hogy a volt miniszterelnök párton belüli mozgástere a politikust ért sorozatos bírálatok után egyre szűkül.

Török László
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Imre unokái elhatárolódtak. Hozzájárulásuk nélkül használta fel a Magyar Demokratikus Charta (DK) Nagy Imre unokáinak nevét egy ’56-os rendezvény meghívójában. A szervezet június 16-ra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájához invitálta híveit a mártírhalált halt volt miniszterelnök és társai 1989-es újratemetésének évfordulójára. A DK felhívását „sznagovi gyerekek” néven Donáth Ferenc, László és Mátyás, Jánosi Ferenc és Katalin, Losonczy Anna, Rajk László, Szilágyi Júlia, Vásárhelyi István, Júlia, Mária és Tánczosné Bácskai Vera írta alá. Tegnap az MTI-hez eljuttatott közleményében Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc kifejtette: „az eredetileg nem a hivatalos nyilvánosságnak szánt levelet tudtunkon kívül használták fel e célra, aláírásunkkal és bizalmunkkal visszaéltek.” A két érintett felszólította a chartát, hogy az invitáló levél aláíróinak sorából nevüket húzzák ki. A volt miniszterelnök unokái egyébként a Nagy Imre Alapítvánnyal és Társasággal a Vértanúk terén, Nagy Imre szobránál tartanak koszorúzással egybekötött civil megemlékezést. (MTI)


Nem támogatja az MSZP Baloldali Tömörülés platformja Gyurcsány Ferenc pártmegújítási elképzeléseit – ez derült ki a taglétszámát és befolyását tekintve legnagyobb szocialista platform tegnapi közleményéből. A Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés állásfoglalásában azt írják: nem látják megoldásnak, hogy az MSZP olyan párttá alakuljon, amely minden demokratikus erőt integrálni kíván. Hangsúlyozzák, ahogy Magyarország nem épülhet vezérelvű kormányzásra, ugyanúgy képtelenség és önsorsrontó volna, ha az MSZP vezérelvű párt akarna lenni. A volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció platformnak ugyanakkor éppen az a politikai célja, hogy a pártot vonzóvá tegyék a konzervatív és liberális szavazók előtt, és az MSZP-ből egy Orbán Viktor-ellenes gyűjtőpártot építsenek.
Az állásfoglalás szerint az MSZP alapvetően a munkájukból és nyugdíjukból élők érdekszervezete. A Baloldali Tömörülés szerint a pártnak nem szabad feladnia önállóságát és értékrendjét, bár a jelenlegi hatalom demokratikus leváltásában érdekelt politikai erőkkel együttműködésre kell törekedniük. Mint írják, a szocialisták számára most az a kihívás, hogy megteremtsék az MSZP baloldali néppárti jellegét, hogy minden társadalmi csoportnak politikai válaszokat kínáljanak. A volt kancelláriaminiszter vezette szervezet egyébként helyesnek tartja az államadósság csökkentésének célját, megjegyezve: szerintük elfogadhatatlan, hogy ennek érdekében a legszegényebbektől és a középrétegektől vonjanak el. A tömörülés az új alaptörvény kapcsán „neohorthysta visszarendeződésről” beszél.

Bizalomhiány. Az MSZP-ről közölt elemzést a Frankfurter Allgemeine Zeitung A bizalom nem tér vissza címmel. A német konzervatív napilap megjegyzi, Magyarország gondjaiért még mindig a szocialistákat teszik felelőssé a választók. A cikk szerint a párt nem állt talpra az egy évvel ezelőtti bukás óta, és a szocialistákkal szembeni bizalomhiányt eddig az MSZP „publicista cinkosai” sem tudták felszámolni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.