Emlékezés a mártírokra

Az 1956-os szabadságharc miniszterelnökének, Nagy Imrének és mártírtársainak kivégzésére, illetőleg 1989. június 16-i újratemetésére emlékeznek ma országszerte. A hivatalos állami programban katonai tiszteletadás és koszorúzás szerepel a fővárosban, a Vértanúk terén. Az eseményen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is. Az emléknapon korszakot idéző dokumentumfilmeket és játékfilmeket vetítenek.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét éve, hogy június 16-án újratemették Nagy Imrét és mártírtársait. A hivatalos állami programban reggel nyolc órakor katonai tiszteletadás mellett koszorúzással és néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra Nagy Imre szobránál a fővárosi Vértanúk terén. A koszorúzáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Schmitt Pál köztársasági elnök nevében Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője.
1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában az 1956-os forradalom 1958. június 16-án kivégzett miniszterelnökét, Nagy Imrét és mártírtársait: Maléter Pál egykori honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét. A koncepciós perek áldozatainak rehabilitációja és az újratemetés a rendszerváltó időszak szimbolikus és katartikus eseménye volt. „Az esemény jelképezi a hazugság erőszakos, évtizedekig tartó hatalmának megszűnését, az igazság és a szabadság eszményeinek érvényre jutását. Az újratemetés méltó szimbóluma a rendszerváltozás igényének és a demokratikus Magyarország létrejöttének” – írják a Fidesz.hu oldalon.
A Vértanúk terén szabadtéri filmvetítésekkel várják az érdeklődőket a szervezők 11 és 16 óra között. A látogatók olyan filmeket tekinthetnek meg, mint A főügyész felesége, Az Újmagyar siralom és a 2010-ben készült Nagy Imre-per, 1958 című alkotás.

Publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.