Engedély nélkül használt vasi márka

Dénes Zoltán
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedély nélkül használja egy szlovákiai cég a Savaria nevet egy általa gyártott és Magyarországon forgalmazott csemegekolbász esetében – közölte minap a Vas Népe. Egy szombathelyi húsbolt ajtaján „Tradíciókat megtartva újítunk” szlogennel hirdették a Savaria csemege vastagkolbászt, arra biztatva a vevőket, térjenek viszsza a régi márkához. Igen ám, de míg az adott nevet régen a Vasi Hús Kft. használta és ismertette meg a vásárlókkal, jelenleg ezt az elismertséget egy, a szlovákiai Penta csoporthoz tartozó társaság igyekszik kihasználni. Arról a szlovák cégcsoportról van szó, amelyik éppen a napokban döntött arról, bezáratja a nemrégiben megvásárolt nagy múltú debreceni és mosonmagyaróvári húsüzemeket.
A Savaria név használatát a szombathelyi önkormányzat egy helyi rendeletben szabályozta, polgármesteri engedélyhez kötve. Angyal László, a városháza kommunikációs vezetője lapunk megkeresésére arról számolt be, hogy a megyei lap cikke nyomán a jogi osztály már egyeztet a termékeket forgalmazó Art-Kert Kft.-vel. Mint mondta, a helyi rendelet előírja, hogy a társaságnak az elnevezés felhasználása előtt mindenképpen meg kellett volna keresnie az önkormányzatot. Hozzátette: időközben a Savaria húsipari termékeket forgalmazó cég ügyvezetője már tárgyalt a polgármesterrel, és ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül benyújtják névhasználati kérelmüket. Vagyis feltételezhető, hogy a szokásos procedúrát követően – amennyiben a cég vállalja az önkormányzat által támasztott kritériumokat – a vállalkozás megkapja majd a névhasználati engedélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.