Enyhül az adósságprés

Egyetlen lépcsőben négy százalékponttal csökken Magyarország államadóssága – ezt jelentette be tegnap a Belgrádban tárgyaló magyar miniszterelnök. A csökkenés a magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz visszakerülő papírok bevonásából adódik. A tegnapi végső határidőre a privát kasszák átutalták az általuk kezelt vagyon utolsó tételét is.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a GDP 81 százalékát kitevő államadósságot 77 százalékra csökkenti, és erről jövő héten lesz bejelentés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Belgrádban. A Mirko Cvetkovics szerb kormányfővel való találkozást követően az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök arról is beszélt, hogy minden olyan tényezőt ki kell iktatni, amely újratermeli az államadósságot. – Egy ország kétfajta módon tudja elveszteni a függetlenségét, vagy karddal veszik el tőle, vagy az adósság által – hangsúlyozta a kormányfő. – Magyarország ma a feje búbjáig úszik az adósságban – tette hozzá, és leszögezte: „háborút hirdettünk az adósság ellen, mi nem egy problémának látjuk ezt, szabályos háborút vívunk ellene”. – Az adósságcsökkentés abból ered, hogy az államhoz visszakerült hozzávetőleg 1400 milliárd forintnyi állampapír a magánnyugdíjpénztáraktól – jelentette ki lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

*

A privát kasszák által kezelt vagyon 48 százaléka volt állampapírokban. Tegnap volt a végső határideje a vagyonelemek átadásának, s délutánra megérkezett az utolsó 3 milliárd forintnyi készpénzállomány is az Államadósság Kezelő Központhoz – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Lapunk úgy értesült, hogy péntekig tart a vagyonelemek feldolgozása, s azt követően kerülhet sor az állampapírok bevonására. Ez a művelet – mivel megszűnik a tartozás a magánnyugdíj-pénztáraknak – automatikus államadósság-csökkenést eredményez. Szakmai vélemények szerint reális az, hogy az államkötvények megsemmisítésének köszönhetően 77 százalékra essen vissza az adósság mértéke. – Ennél nagyobb mértékű csökkenést is elképzelhetőnek tart Török Zoltán, a Raiffeisen már idézett elemzője. Ő arra számít, hogy idén 74 százalékra esik vissza GDP-arányosan a mutató. A szakember szerint jövőre újabb 1 százalékpontos javulás következhet be. Amennyiben a kormány nem hajtja végre a tervezett intézkedéseket, újra növekedésnek indulhat az adósság.

Gyűlnek a magánpénzek. Keddig 41,186 millió forint érkezett 418 ezer befizetőtől az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba – tájékoztatott honlapján a nemzetgazdasági tárca. Az alap Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezésére jött létre, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.