Enyhülhet a német járvány

Huszonötre emelkedett az EHEC-fertőzés német halottainak a száma, de a járvány intenzitása csökken. A német egyetemi klinikák szövetsége ugyanakkor anyagi támogatást követel az életveszélyes kórokozó elleni küzdelemben.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb halálos áldozatot követelt Németországban az egyre több európai államban felbukkanó EHEC-fertőzés – közölték hírügynökségek. A DAPD tegnap arról számolt be, hogy a kólibaktérium okozta kór hetedik áldozata Szászországban egy hetvenkét esztendős férfi. Vele együtt immár huszonöten haltak meg a betegség következtében Németországban. A távirati iroda eközben arról számolt be, hogy megerősítették a második, E. coli baktérium okozta hasmenéses fertőzést egy hétéves fiú esetében a laboratóriumi vizsgálatok Lengyelországban. A Gizyckóban élő gyermeket valószínűleg az apja fertőzte meg, aki nemrég tért haza Németországból – közölte a lengyel közegészségügyi főfelügyelőség szóvivője. A hatóság bejelentése szerint mindenkit kötelezően meg fognak vizsgálni, aki az elmúlt két hétben a szomszédos országban járt. Az első hasmenéses megbetegedést egyébként egy 29 éves, tartósan Németországban élő, jelenleg a szczecini kórházban ápolt nő esetében erősítették meg, de ő már gyógyulófélben van.
Az AP híradása szerint a járvány immár Franciaországban is megjelent, ahol egy beteg bizonyosan, egy pedig gyaníthatóan az EHEC kiváltotta hasmenéses megbetegedéstől szenved. Eddig összesen tizenhárom tartósan Németországban élő vagy onnan nemrég hazatért francia állampolgáron mutatkoztak a hasmenéses járvány jelei – derült ki a francia egészségügyi hatóságok friss jelentéséből. A pácienseken elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok jelenleg is zajlanak, eddig négy esetben zárták ki a véres hasmenéses járványt, hét beteget továbbra is vizsgálnak – tudósított az MTI.
A DAPD és az AFP jelentései szerint a járvány terjedésének intenzitása Németországban elmaradni látszik az eddigiektől, s ez némi reményre ad okot. Azt azonban, hogy a kólimegbetegedések száma tetőfokára ért, csak néhány nap elteltével lehet biztosan megállapítani, hiszen az is előfordulhat, hogy ez csak az újabb vihar előtti csend – idézték az egészségügyi minisztérium vélekedését a híradások.
Eközben Németországban vita alakult ki a járvány kezeléséről. Az egyetemi klinikák szövetsége anyagi támogatást követel az életveszélyes kórokozó elleni küzdelemben, és felszólította a betegbiztosítókat, akkor is fedezzék a kólifertőzéses esetek költségeit, ha a kórházak ezzel átlépik az előre kialkudott költségvetéskeretüket. A berlini Max Planck Intézet központi kormányzati koordinátor kinevezését javasolja a szövetségi és tartományi tárcák munkájának összehangolására.
Bírósághoz fordul egy spanyol kereskedő, mert megítélése szerint a hamburgi egészségügyi hatóság gondatlanul járt el, amikor az agresszív kólibaktérium hordozójának a spanyol uborkát nevezte meg – számolt be a DPA, míg a távirati iroda azt írta: az előző napi 150 millióról szerdán 210 millió euróra emelte az Európai Bizottság azt az uniós költségvetési keretet, amelyből a zöldségtermelő gazdákat a németországi hasmenéses járvány miatt kieső bevételért kompenzálhatják.

Nem kell a magyar uborka. Nem fogadják a Szatmárból induló uborkaszállítmányokat a nyugat-európai országok, mivel szinte megszűnt az igény a járvány miatt. A Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezetője szerint ha nem áll helyre az export a következő héten, komoly bajba kerülhetnek a termelők és a feldolgozócégek is. Szórádi Sándor szerint a megoldást a készletek állami felvásárlása jelentené.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.