Eperjesi beteget vizsgálnak Kassán

Hemolitikus urémiás szindrómás beteget ápolnak a szlovákiai Kassán, de még nem bizonyosodott be, hogy a Németországban eddig legalább harminc halálos áldozatot követelő hasmenéses járvány kórokozója fertőzte meg. Hazánkban továbbra sincs ok aggodalomra – tudatta az ÁNTSZ.

MN-összeállítás
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódó ellenőrzések. Miközben Németországban még mindig a hasmenéses járvány forrását keresik, hazánk Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatala (MGSZH) már biztosra veszi, hogy a járványt nem zöldség okozta. Mint azt a hatóság munkáját irányító Vidékfejlesztési Minisztérium közölte, „a sajtómegjelenések ellenére tudjuk, hogy nem a zöldségek okozták a Németországban kialakult hasmenéses járványt”. Lapunk hétfőn kereste meg a tárca sajtóosztályát az alábbi kérdésekkel: Miként készül az MGSZH a nyári hónapokra, mely termékek lesznek a figyelem középpontjában? A helyzetre való tekintettel fokozódik-e a kereskedelemben megjelenő zöldség ellenőrzése? Ha nem tervezik ezt, akkor milyen körülmények tennék indokolttá a fokozott ellenőrzést? „Minden hazai és külföldi eredetű zöldséget vizsgálunk – írta tegnapi válaszában a tárca. – Az ellenőrzés kiterjed az általános minőségi előírásokra, növényvédőszer-maradékokra és egyéb toxikus anyagokra, nehézfémekre, illetve a termék eredetének megbízható dokumentálására, vagyis a nyomonkövethetőség biztosítására. Ezenkívül a hatóság emberei fokozott figyelmet fordítanak a nagykereskedelmi és elosztóközpontok tevékenységére, önellenőrzésére, jogkövető magatartására is” – húzta alá válaszában a minisztérium. (B. P.)


Kólibaktériumot mutatott ki a kelet-szlovákiai Kassán a szerda esti vérvizsgálat egy 25 éves férfinál, akit hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a Luis Pasteur-kórházba – jelentette a távirati iroda. „A páciensnek sérült a vérképe, és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés mutatható ki” – közölte tegnap Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivője. Oravcová szerint még nem tudni, hogy a kólibaktérium melyik törzséről van szó.
Magyarországon a szlovákiai eset után sincs ok aggodalomra, mert a hasmenéses járvány nem földrajzi közelséggel terjed – közölte tegnap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a távirati irodával. Mint írták, már a járvány bejelentése óta fennáll a lehetőség, hogy a betegséget hazánkba is behurcolják. Ezért megerősített járványügyi és laboratóriumi felügyelet garantálja az ilyen esetek korai felderítését.
Hivatalos adatok szerint már 30 halálos áldozatot követelt a németországi hasmenéses járvány. Csaknem háromezret tesz ki a megbetegedések, valamint a fertőzésgyanús esetek száma. Közülük hétszázan vannak életveszélyben. Lengyelországban tegnap már a második betegen mutattak ki kólibaktérium okozta fertőzést a laboratóriumi vizsgálatok. A járvány eredetét továbbra sem sikerült megtalálni.
Minél hosszabb egy betegség lappangási ideje, annál nehezebb megtalálni a fertőzés forrását – mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerdán az MTI-nek. Magyarországon a hasmenéses járványt okozó kólibaktériumot mostanáig 44 mintában keresték, a vizsgálat eredménye minden esetben negatív lett, további hét vizsgálat még folyamatban van. Hazánkban semmiféle speciális intézkedésre nincs szükség. Az általános higiénés szabályokat viszont be kell tartani – tette hozzá a főigazgató.

Marad az orosz tilalom. A hasmenéses járvány miatt elrendelt orosz zöldségimport-tilalom kérdésében közeledett Moszkva és az EU álláspontja, de az embargó egyelőre érvényben marad – jelentette ki tegnap Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos. Elmondta, szerdán számos megbeszélést folytatott telefonon az EU Bizottságának illetékeseivel, Moszkvában tárgyalt Dánia, Hollandia és Spanyolország megbízottaival, de továbbra is vannak nyitott kérdések. Onyiscsenko leszögezte, a bogyós gyümölcsökre a behozatali tilalmat nem terjesztették ki. Szerdán ugyanis az ország több pontján a tisztiorvosi hivatalok elrendelték az unióból származó bogyós gyümölcsök eltávolítását a boltokból.

Uborkát égettek. Macedóniában megkezdték a zöldségfélék egy részének megsemmisítését, a termelők tegnap kétszázötven tonnányi uborkát dobtak tűzbe, mert az európai piac nem fogadta az árut. A gazdákat emiatt eddig legalább egymillió eurónyi kár érte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.