Érdektelen Amerika

2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelen AmerikaNem sokat változott Barack Obama elnökségével az Egyesült Államok viszonya Kelet-Közép-Európával; ugyanolyan üres, mint George W. Bush kormányzata idején volt – véli Marc S. Ellenbogen, a Global Panel alapítvány elnöke, aki emlékeztet, hogy míg Bush a balti országokkal ápolt jó kapcsolatokat az orosz fenyegetés miatt, addig Obama Lengyelországgal kívánja szorosabbra fűzni a viszonyt. Ellenbogen szerint vákuum van Európa és Amerika kapcsolatában, ezt a vákuumot azonban nem Obama kreálta, ez egy természetes elmozdulás Washington részéről, amely kevésbé figyel Európára, s jobban érdeklődik Kína, India, illetve Oroszország iránt. – Személy szerint nem értek egyet ezzel, az európaiak barátságát nagyobbra kellene értékelnünk – nyilatkozta lapunknak az amerikai szakértő, aki megjegyzi, hogy az európaiak többsége számára minden bizonnyal elviselhetőbb a jelenlegi vákuum, mint amit Bush idején tapasztaltak: Bush politikáját sokan sértőnek, agresszívnak ítéltek meg, különösen Franciaországban és Németországban.
Marc S. Ellenbogen szerint a kapcsolatok elhidegülése részben abból fakad, hogy Európa nem fordít elég pénzt katonai kiadásokra. A szakértő megítélése szerint az EU gazdasági nagyhatalomként nem hanyagolhatja el a hadsereget. – Gazdaságilag ugyan stabil az Egyesült Államok és Európa viszonya, de a politikai-katonai kapcsolatok tekintetében egyre nagyobb a szakadék. Az európai döntéshozatal lelassult, az EU-ban minden tagállam egyetértésére szükség van, ugyanakkor Líbia ügyében a franciák és a britek sokkal gyorsabban reagáltak, mint az amerikai kormányzat – állapítja meg Ellenbogen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.