Erdélyből két keréken

Nagy Áron
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc nap alatt nyolcszázötven kilométert, száz településen át, két keréken – ezt a grandiózus célt tűzte ki maga elé a Vuelta Sportiroda, amely a 2010-es KorszakVáltó Határon-Túra sikere után most ismét nagyszabású kerékpáros vállalkozást szervez Erdélybe. A társaság tegnap jelentette be, hogy idén fordítva, tehát az ezeréves határról, Gyimesbükkből készülnek az ország szívébe, Budapestre kerekezni augusztus 13. és 20. között.
Emlékezetes: a Határon-Túra mások mellett Révész Máriusz fideszes honatya fejéből pattant ki, mondván, a nyolcnapos kaland remek alkalom arra, hogy a 2004. december 5-i népszavazás okozta trauma és a szocialista–liberális kormányok nemzetpolitikája után ily módon is hangsúlyozzuk öszszetartozásunkat. A 2010-es esztendő valóban korszakváltó volt, hiszen a biciklis úttal egy időben lépett hatályba az állampolgársági törvény – idézte fel az országgyűlési képviselő, aki tavaly az első naptól az utolsóig végigtekerte a sok száz kilométeres távot.
Több százan kísértek el minket tavaly, s reméljük, hogy idén, az utolsó napra, amikor a nemzeti ünnepre megérkezünk a fővárosba, többezresre duzzadhat a létszám – mondta Eisenkammer Károly, a Vuelta Sportiroda vezetője. Szerinte a nyolcszázötven kilométeres út egy átlagos túrabiciklivel is teljesíthető, a felkészülést segítendő azonban honlapot indítottak www.hatarontura.hu címmel. A weblapon hasznos információk olvashatók az erőnléti felkészülésről is, illetve ott lehet regisztrálni az utazásra.
A szervezők szerint a Határon-Túra 2011, akárcsak a tavalyi, több, mint nagyszabású kerékpáros esemény. A programnak ezért sportnagykövete is van, Pulai Imre olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok kenus, fővédnöke pedig Schmitt Pál köztársasági elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.