Erőtől duzzad a svájci frank

Munkatársunktól
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamatemelést javasol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a svájci nemzeti banknak – tudta meg a Portfolio.hu. Az IMF legfrissebb elemzésének készítői szerint az alpesi országnak szigorítania kellene monetáris politikáján. Amennyiben ez megtörténik, a devizahitelesek terhei tovább nőhetnek, mivel a jegybanki ráta emelkedését a hitelek kamatai is követik majd. Egyébként nem ez az első alkalom, amikor a Nemzetközi Valutaalap kamatemelést ajánl a svájci jegybanknak. Legutóbb két hónappal ezelőtt a Svájcról szóló országjelentésben vélekedtek úgy, hogy már rövid távon a ráta felemelésére lenne szükség. Az IMF javaslata ellenére egyelőre nem túl valószínű, hogy a svájci vezetők hozzányúlnak a kamathoz, mivel a frank az elmúlt napokban rekordokat döntött az euróval szemben. Ugyanakkor elképzelhető, hogy néhány hónap múlva mégis az emelés mellett teszik majd le a voksukat.
Mindez azért is fontos hír számunkra, mert a svájci frankkal szemben ismét gyengélkedik a forint. Tegnap 220 forint körül tartózkodott, egy rövid időre pedig 221,5 forint fölé is felszökött az árfolyam. A változás szembetűnő: május elején még 206 forintot adtak a frankért a nemzetközi kereskedésben, tegnap lapzárta idején viszont 220,2 forintot ért ez a valuta. Az euró ugyanekkor 268,3 forintos szinten járt, vagyis erősödött az egy nappal korábbi árfolyamhoz képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.