Esős nyitány Budapesten, közjáték Esterházyval Egerben

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döcögve indult az idei könyvhét: a Vörösmarty téri megnyitót szinte elmosta az eső, az egri párhuzamos rendezvényt pedig az esemény megnyitására felkért író, Esterházy Péter ellen tüntető csoport magánakciója zavarta meg. Az MTI információi szerint a magukat nemzetinek nevező fiatalok „Nem kérünk a kultúrmocsokból!” feliratú transzparenssel fogadták az írót, akire testőrök vigyáztak. A demonstrálók röplapokat osztogattak, amely szerint az író – az általa egy rádiójátékban leírtak miatt – méltatlan arra, hogy Egerben megnyissa az ünnepi könyvhetet.
A budapesti Vörösmarty téren mindezek közben béke honolt tegnap, zajlottak a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok programjai, amelyek ma és holnap is folytatódnak, és több vidéki városban még hétfőn és kedden is tartanak majd a könyvheti programba illeszkedő rendezvényeket.
Ma este először rendezik meg a könyvek éjszakáját, délután a Kaláka fellépésével, este Bródy János-koncerttel, utcabállal és a kiadók szórakoztató programjaival a budapesti Vörösmarty téren. Bemutatkoznak a legújabb kötetek, amelyeket külön erre a célra felállított olvasósátorban is kikölcsönözhetünk egy belepillantás erejéig.
Tegnap délelőtt jobbára a fiatal alkotóké volt a színpad, és a Magvető szerkesztői bemutatták az idei Körkép és Szép versek antológiákat is. A Szép versek idei szerzőgárdája a Puskin moziban tart majd maratoni felolvasást holnap délután. Ma többek között Markó Béla és Tolnai Ottó határon túli költőkkel, a kisszínpadon pedig népszerű gyermekirodalmi alkotások szerzőivel, például D. Tóth Krisztinával és Menyhért Annával találkozhatunk, és új mesekönyve, a Világlátott egérke bemutatójára érkezik a Vörösmarty térre Kányádi Sándor is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.