Európába érkezett Barack Obama

Afganisztánról, az „arab tavaszról” és a gazdasági válságból való kilábalásról tárgyal a következő napokban európai vezetőkkel Barack Obama, aki egyhetes európai körútjának első állomására, Írországba tegnap érkezett meg.

2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama egy napot töltött Írországban, ahol felkereste egyik ükapja szülőhelyét, a kis Moneygall falucskát. Falmouth Kearney az amerikai elnök édesanyjának egyik felmenője volt, aki 1850-ben, a nagy írországi éhínség elől vándorolt ki Amerikába. A 300 lakosú Moneygallban a kocsmában köszöntötték az elnököt a helyiek. Obama ma Londonban folytatja körútját, feleségével a királynő vendégeiként a Buckingham-palotában szállnak meg. Az elnök találkozik David Cameron kormányfővel, és beszédet mond a parlamentben. A britek arra törekednek, hogy szorosabbra fűzzék a két ország viszonyát, amely a Bush–Blair-korszak idején – főleg a katonai együttműködés miatt – virágzott.
Londonból a franciaországi G8-csúcsra vezet Obama útja. A turnét Lengyelország zárja, ahol találkozik a közép- és kelet-európai államok vezetőivel. Körútján az elnök várhatóan kérni fogja Európa afganisztáni és líbiai szerepvállalásának folytatását, a vendéglátók pedig vélhetőleg felvetik a a líbiai légtérzár fenntartásának hathatósabb amerikai támogatását.
Obama látogatása idejére mindenhol szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be, különös tekintettel arra, hogy Oszama bin Laden megölése óta Nyugat-Európa a korábbinál is nagyobb terrorveszélynek lehet kitéve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.