Európai busztragédiák

Súlyos autóbusz-balesetek történtek Bulgáriában és Lengyelországban, a két szerencsétlenségben összesen tizenhatan vesztették életüket, a sérültek száma megközelíti a harmincat. Többek állapota életveszélyes, a tragédiák körülményeinek tisztázását megkezdték a hatóságok.

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrófa Calabriában. Egy Milánóból hazafelé tartó palermói család öt tagja vesztett életét kedden Olaszországban, amikor egy kamion szemből az autójukba csapódott – jelentette az NTA Calabria. Négy ember a helyszínen, az ötödik pedig néhány órával később, a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe. A rokonokból álló társaság – közöttük egy nyolc- és egy kétéves kislány – hazafelé tartott Milánóból, a szerencsétlenség Calabria tartományban, egy olyan útszakaszon érte őket, amely korábban egyirányú volt. A személykocsiban utazók közül a balesetet csak egy huszonöt éves nő élte túl, súlyos sérülésekkel. A kamion vezetője sokkot kapott. Andrea Papalia ügyész elrendelte a két jármű lefoglalását.


Mára nemzeti gyásznapot hirdetett a bolgár kormány, miután egy autóbusz-balesetben tegnap hajnalban nyolcan – közöttük több gyermek – vesztették életüket Dél-Bulgáriában. Az Agerpres tudósítása szerint hatan a helyszínen, ketten a kórházban haltak meg. Kraszimir Kosztov rendőrfelügyelő az állami rádióban elmondta, tizennyolc embert a plovdivi Szent György egyetemi klinikán ápolnak, ketten közülük kómában vannak, állapotuk életveszélyes. A halálos áldozatok és a sebesültek kilétét még nem tudták megállapítani.
A Szófiából a Fekete-tenger partján lévő Burgaszba tartó jármű Plovdivtól 30 kilométerre, a Tracia autópályán felborult és kigyulladt. A baleset idején a jármű a Bulgáriában megengedett, óránként száz kilométeres sebességgel közlekedett. A gépkocsivezető elmondása szerint robbanás történt az autóbusz hátsó részében, ezért vesztette el uralmát a jármű fölött. A közlekedési rendőrök úgy vélekednek, hogy a hátsó abroncson látható szakadás valóban okozhatta a balesetet, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a 43 éves férfi elaludt a volánnál.
Nagyjából rendben vannak a bulgáriai autópályák – tájékoztatta lapunkat egy Bulgáriában rendszeresen megforduló magyar autóbuszvezető. Elmondása szerint ezzel szemben a szerbiai Nistől Szófiáig vezető, kétsávos nemzetközi főút valóban veszélyes, gyakran előfordulnak súlyos balesetek. Lengyelország középső részén, Chrzczonowice település közelében, a Katowicét Varsóval összekötő úton frontálisan ütközött kedden egy teherautó és egy kisbusz, amely tizenhat munkást szállított – közölte tegnap a rendőrség. A szerencsétlenség helyszínén nyolcan meghaltak, kilencen pedig súlyosan megsebesültek – közölték a mentőegységek. Az AFP szerint a baleset egy felújítás alatt álló útszakaszon következett be. Szemtanúk elmondták, hogy a kamion váratlanul áttért a szemközti sávba, ahol beleszaladt a szemből érkező kisbuszba. Egy rendőrségi szóvivő közölte, a teherautó feltehetőleg defektet kapott, a sofőr ezért vesztette el uralmát a jármű fölött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.