Évadkezdet a Balatonnál

Az üdülési szezont megnyitó aranyozott kulcsot ezúttal – Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megbízásából – Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adta a „nyár fővárosa” polgármesterének szombaton a siófoki hajókikötőben. A pünkösdi hétvégén a hajózás szerelmesei és a parton szórakozók is számos programból választhattak.

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhőtlen örömöt kívánok önöknek Fazekas Sándor miniszter úr megbízásából és Somogy háromszáz-harmincezer lakója nevében – köszöntötte a hét végén tartott siófoki szezonnyitó ceremónia részvevőit Gelencsér Attila, majd további jókívánságok kíséretében átadta a Balaton kulcsát Balázs Árpád siófoki polgármesternek, a Balatoni Szövetség alelnökének. Az üdülőváros első embere a vendéglátók felelősségéről beszélt. – Mi ezzel a kulccsal hatalmat kaptunk, ugyanakkor a felelősség terhe nyomja a vállunkat. Azért dolgozunk, hogy az ország üdülőkertjében, a könnyű szórakozás otthonában mindenki jól érezze magát. A Balatonhoz érkezők idén is megtapasztalhatják: kedves, jó emberek lakják e vidéket, aki eltölt majd itt néhány napot vagy egy-két hetet, nem fog csalódni – ígérte Balázs Árpád. Siófok – amelynek belvárosát most a hatalmas építkezés miatt el kell kerülniük az autósoknak – rendkívül színes programmal várta a pünkösdi közönséget. Ez a nyár további részében is így lesz.
– Szinte minden hétvégén fesztivál van, rendkívül sok ingyenes és fizetős program várja az ideérkezőket – emelte ki Balázs Árpád.
A tó északi partján, Felsőőrstől Tihanyig is volt zajos látnivaló, a Harley Davidson Open Road Fesztivál szombati, ötvenöt kilométeres karavánútját több tízezren nézték végig. A Balatontól tizenöt kilométerre eső Somogybabodon több mint ezer terepjáró dagonyázott a katlan helyenként nyakig érő sarában. A huszonötödik nemzetközi off-road fesztiválon elsőként rendezték meg a nagy kerekű big footok és a quadosok versenyét.
Pünkösdre minden balatoni fürdőhely kinyitott, a 22 fokos víz azonban a strandolók jó részét a parton marasztalta. Balatonfüred Eszterházy és Kisfaludy strandján pünkösdvasárnap több mint háromezren napoztak, a balatonlellei homokfövenyesen az ünnepnapok alatt kétezer-nyolcszázan sütkéreztek.
A várakozásokat jóval meghaladó volt a pünkösdi hajóforgalom. A menetrend szerinti és a sétahajókon a három nap alatt
13 400-an utaztak, a Szántód és Tihany kötött ingázó komp pénztárai 22 800 jegyet adtak el, a járműszállító nagy hajóra pedig kilencezer jármű gurult fel. Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki állomásfőnöke lapunknak elmondta: az ünnepnapok során kiváltképp sok kerékpáros váltott jegyet a menetrend szerinti hajókra és a kompokra. – A pünkösdi forgalom felért egy jó közepes, hétvégi főszezonival – fűzte hozzá a siófoki hajóállomás vezetője.
Idén 29. alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Regatta elnevezésű 3 napos vitorlásversenyt a Balaton nyugati medencéjében, ahol több száz hajó küzdött egymás ellen.
A Balatonnál az év első négy hónapjában 7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak az előző év hasonló időszakához képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.